10 зрелостници от Професионална гимназия по машиностроене получиха вчера сертификат за успешно завършен курс по пневматика, електро-пневматика, пневматични задвижвания и сензори в пневматичните системи. Такъв ще бъде връчен още на 50 абитуриенти от СУ Св. св. Кирил и Методий – с. Калековец, ПГ по селско стопанство – с. Белозем и Професионална гимназия по хранителни технологии и техника. Всички те преминаха двугодишно обучение по проект „Достъп до технологично модерна образователна среда“, което се осъществява от Тракия икономическа зона с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“. Учениците проведоха теоретични и практически занимания в Центъра за професионално обучение към ТИЗ.

„Колеги машиностроители, вие не само се обучавахте в модерна база с роботи, но имахте шанса ваши лектори да бъдат университетски преподаватели“, обърна се към завършващите инж. Кирил Саксанов, директор на гимназията по машиностроене.

„Вие получавате сертификати, които имат тежест, ако сега решите да започнете работа в заводите в ТИЗ. Те са идентични с тези, които издаваме на служители на предприятия, тъй като център „Тракия“ служи и за квалификация и преквалификация на кадрите“, подчерта доц. д-р инж. Таня Титова, директор на „Тракия ЕДУ“ и декан на Техническия факултет на УХТ.

Фондация „Америка за България“ финансира тази година и нов проект – „Включване на индустрията в учебния процес на професионалните гимназии в Тракия икономическа зона“. Част от предоставеното оборудване от „Шнайдер Електрик“ по този проект разгледаха първокурсниците и гостите на тържеството в Професионалната гимназия по машиностроене.

„Надграждаме съществуващите в момента технологии, които се използват за обучение на учениците“, обясни инж. Ясен Янев от фирмата. Според него така подрастващите се докосват до индустрията. Той разказа и своята вдъхновяваща история – как започва след средното си образование да работи в „Шнайдер Електрик“ като обикновен оператор-монтажник, преквалифицира се и продължава като настройчик. Докато работи, завършва УХТ, става инженер и в момента е мениджър поддръжка в сертифицирания за smart factory завод.

Още една компания от Тракия икономическа зона е включена в проекта. „BTL Индъстрийз“, един от водещите световни производители и търговци на медицинска техника, предоставя оборудване на Професионална гимназия по битова техника.