Инструктори, треньори и хореографи от 16 пловдивски клуба ще водят заниманията на открито с учениците

21442124_10203757354051186_1019443182_n

Деца и тийнейджъри от 6 пловдивски училища ще кажат „не” на пасивния начин на живот и ще се включат в спортен проект по програма “Пловдив за младите” на Общината. Инструктори и треньори, хореографи, ръководители на спортни клубове ще водят по график заниманията на открито, насочени към подобряване на двигателната култура и общия физически тонус на учениците. Програмите ще бъдат съобразени с възрастта на децата, така че наред с умереното физическо натоварване, те да се забавляват и релаксират. Заниманията ще са подходящи и за деца със специални образователни потребности.

Преди началото на учебния ден или по време на голямото междучасие децата ще могат да се раздвижат с основни стъпки от Street dance или да научат хватки от най-известните бойни спортове за самоотбрана. Дейностите, включени в проекта,  са в широк диапазон – от  дихателни практики и упражнения срещу стреса и умората, до релаксиращи движения от най-популярните танцови стилове.

През първия срок на новата учебна година в проекта ще участват ученици от ОУ “Райна Княгиня”, ОУ “Васил Левски”, ОУ “Екзарх Антим I”, СУ “Черноризец Храбър”, СУ “Свети Седмочисленици”, СУ “Св.Св. Кирил и Методий”. Основни партньори на авторите на проекта от фондация „Заедно” са Район “Тракия” и Пловдивски културен институт.

До 30 ноември ще бъдат проведени над 100 занимания. Първата тренировка ще бъде на 18. Септември от 09.40 ч. в  “Екзарх Антим I”. Официалното откриване е планирано за 26. Септември в СУ “Черноризец Храбър”.

В първия сезон на “Спортно междучасие” личен пример на децата ще дават спортисти от 16 пловдивски клуба, между които СПОРТЕН КЛУБ “АЕРОБИКА АМД”, КЛУБ ПО ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА “БРИЛЯНТ”,  АРМЕЙСКИ СПОРТЕН ТАЕКУОН –ДО КЛУБ “ТРАКИЯ”, ДЖУДО КЛУБ “ГЛАДИАТОР”.

Инициативата се подкрепя и от носителите на Kупа  България ПФК “БОТЕВ” ПЛОВДИВ, както и oт професионалистите на ТЕНИС КЛУБ “ЛОКОМОТИВ” и ВОЛЕЙБОЛЕН КЛУБ “МАРИЦА”.  Тренировки ще водят и хореографите от най-голямото училище за хип-хоп и улични танци в страната THE CENTER, клубовете по ZUMBA DANCE и COMBO GYM от Пловдивския културен институт и първото у нас Студио за свободни танци DANCE TO THE MAX.

Патрон на проекта е кметът на район “Тракия” Костадин Димитров. По негова идея преди две години се проведоха поредица от сутрешни занимания, водени от успели пловдивски спортисти. Димитров е активен спортист, президент и старши треньор на Армейски Спортен Таекуон-до Клуб „Тракия”  и вицепрезидент на Българска Федерация по таекуон-до. Той e шести дан,  7-кратен републикански шампион и национален състезател на България.

Учениците ще се запознаят и с известни спортисти от СПОРТЕН КЛУБ ПО БОКС “САШО ХРИСТОВ” и АРМЕЙСКИ СПОРТЕН КАРАТЕ КЛУБ, както и с движения на прабългарското бойно изкуство ДА ДАО. Практики, подходящи и за деца,  ще демонстрира  сохай Стойчо Яковски.

Участието в заниманията е абсолютно доброволно. Идеята на “Спортно междучасие” е  да предостави на децата възможността сами да изберат своя спорт, както и да изградят по устойчиви навици за ежедневни активни физически занимания.

 Според стандартите на Световната здравна организация за индекс на телесна маса, от изследваните 633 ученици в Пловдив  с наднормено тегло са 10.58% , а със затлъстяване – 5.06% от тях. Изследванията показват, че момчетата са двукратно повече засегнати от момичетата.