Допълнителната техника трябва да обезпечи преминаването към обучение от разстояние в електронна среда

Още над 20 000 допълнителни устройства на стойност 6 милиона лева ще бъдат закупени за ученици от държавни и общински училища. Ще бъдат осигурени преносими компютри с операционна система Chrome, таблети с операционна система Windows и таблети с операционна система Android.

2 500 000 лева бъдат осигурят чрез преструктуриране на разходите в централния бюджет за 2021 година, реши Министерският съвет на неприсъствено заседание. Останалите средства за техниката ще са от преструктуриране на разходите по бюджета на Министерство на образованието и науката за 2021 г.

С осигуряването на техниката ще се обезпечи преминаването в обучение от разстояние в електронна среда.

Припомняма, че училищата от Пловдивска област ще получат общо 8585 устройства по проект „Равен достъп до училищно образование в условия на кризи”. Към средата на юли са доставени 6697 от тях. Техниката ще се предоставя за временно ползване на ученици и педагогически специалисти при евентуални нови превключване към онлайн обучение, за да не се прекъсва учебният процес.

1 КОМЕНТАР

  1. Проектът ще трае 3 години, средствата за него ще са 109 млн.лв. и стартира на 12 февруари. Целта е да се проверят условията в училищата и да се осигурят средства на всички ученици, да се усъвършенстват цифровите умения на преподаватели, ученици, родители. Проектът има пет дейности – купуване на технически устройства за училищата и предоставяне по определен механизъм с цел да се подсили технологичният фонд и в ситуация на криза да се предоставят на ученици. Другите средства ще са към учители, родители-медиатори, които са изпитвали затруднения и не се чувстват сигурни в себе си, цели са да се даде добра основа да се включват в дистанционното обучение и да се намали рискът за отпадане на ученици от системата.

Коментарите са затворени.