Призьори от олимпиади и състезания демонстрираха пред министъра на образованието устройство с микроконтролерно управление и 3D моделиране на проектирани печатни платки

Професионалната гимназия по електротехника и електроника ще придобие нов облик с ремонти за близо 6 млн. лева по национални програми на МОН и по Националния план за възстановяване и устойчивост. Това стана ясно днес по време на посещението на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, заместник-министрите Наталия Митева и Мариета Георгиева, на областния управител на Пловдив Илия Зюмбилев и началника на РУО Иванка Киркова.

С близо 3,5 млн. лв. финансиране по Плана за възстановяване то ще се превърне в център за високи постижения в професионалното образование и обучение. Допълнително, с национално финансиране от 2 млн. лева, ще бъде ремонтирана основната сграда на гимназията, а по програмата на МОН за спортни обекти учениците ще имат нов физкултурен салон.

В гимназията се обучават 1092 ученици, някои от които в дуална форма на обучение. Мнозина от тях са призьори на национални и международни състезания със свои проекти и изобретения.

Пред просветния министър учениците направиха демонстрация в четири ателиета – за демонтиране на роботизирана система за деление по цвят, макет на уред за измерване на кислород в кръвта и сърдечен пулс, радиоуправляем четириколесен макет, на роботизираната платформа, която извършва самостоятелно движение, следейки крива, устройство с микроконтролерно управление, програмиране на електрически велосипед, 3D моделиране на проектирани печатни платки. Гостите бяха поканени да измерят своите сатурация и пулс и да опитат късмета си като „завъртят“ електронното колело.

В STEM центъра на гимназията лауреатът от национални олимпиади по информационни технологии Евгени Данаилов показа свой проект, а Мирчо Маглежанов представи своето изобретение – самолет. В лабораторията по химия учениците направиха химичен коктейл, а преподавателите разказаха за методите за интегрирано преподаване и обучение.