ОУ „Елин Пелин” представи интегрирани уроци пред ОУ „Евлоги Георгиев” от Дупница и гостува на ОУ „Хр. Ботев” в Пазарджик

Как скучните документи могат да станат интересни и полезни показаха на открит урок по история учениците от 6а клас на ОУ „Елин Пелин”, които направиха пътешествие в миналото и се озоваха в средата на IX век, когато България е била една от най-могъщите и силни държави, наред с Византия и Франкската империя. Участници в приключението бяха също ученици и учители от ОУ „Евлоги Георгиев” от Дупница, които гостуваха в града под тепетата по национална програма „Иновации в действие”.

Преподавателят по история Юлиана Николова накара децата да си представят, че близо до тях има паралелна реалност, където времето е спряло, а именити европейски владетели им помогнаха с разчитането на документи, запечатани с восъчен печат, изобразяващ Мадарския конник. Учениците въртяха даже колело на късмета, но трябваше да отговарят на въпроси от IX век, свързани с Крумовите закони, Търновския надпис на Омуртаг, мирния договор на Тервел с Византия от 716 година.

Залагайки на учене чрез правене и  преживяване, Николова постави задача на децата да пишат с мастило на състарени листи хартия, да изработят свой каменен надпис (върху по-мек материал), да съставят родословно дърво на Крумовата династия и карта на България от негово време.

Гостите от Дупница посетиха и дуален урок по български и изобразително изкуство на тема „Пейзажът и ролята му в литературата”. Разделени на пет групи, децата от класа получиха задачи, скрити в QR код, който трябваше да разшифроват с мобилните си телефони. Всяка група работеше на лаптоп. Първата описа пейзажа в „Хубава си, моя горо“ на Каравелов, като задължително условие беше учениците да маркират в текста на десктопа си онези части от текста, които представляват природно описание. На втория екип се падна описание на изобразените картини в „Отечество любезно, как хубаво си ти“ на Вазов. Третият екип имаше поръчение да направи описание по картина, четвъртият – да нарисува пейзаж със средствата на изобразителното изкуство, докато слуша Валс №7 на Шопен, а от петата група се искаше създаване на две истории – едната в унисон с пейзажа на десктопа, а другата – в контраст.

В домашната работа на учениците бяха въвлечени и родителите, които трябваше да бъдат интервюирани, за да споделят кой е любимият им пейзаж в художествено произведение.

Учителите и учениците от Дупница се включиха и в библиотечен урок в читалище «Гого Мавров”. Урокът бе завършек на дългосрочен проект с настоящите второкласници, които трябваше да отразят прочетените през лятото книги в читателски дневник. Разделени в екипи, децата си задаваха едни на други въпроси, свързани със заглавията от списъка за ваканцията, след което сглобяваха пословици за книгите.

Открит урок по български език бе проведен и в 4 в клас. Преподавателят Радина Стоева раздели учениците  на групи, които работиха върху “Дядовата ръкавичка” и по темата за богатство и бедност.

Пред гостите от Дупница учениците от 7 а клас припомниха различните предавателни механизми и предавки, които се използват за задвижване на машинни части. Те имаха за задача да сглобят опростен модел на предавателен механизъм.

Учители от ОУ „Елин Пелин”, заедно с директора Татяна Вангелова, също реализираха обмен в ОУ „Христо Ботев“ в Пазарджик. Те наблюдаваха иновативен урок по математика и английски език за събиране и изваждане на двуцифрени числа без преминаване, който се водел от двама учители. Въвеждането в темата станало чрез решаване на кръстословица с въпроси от всички науки, като на финала второкласниците трябвало да достиганат до името на патрона на училището. От непрозрачна торба те вадели със затворени очи предмети, които се използват в математиката, и ги назовавали на английски език, след което сваляли превръзката, преброявали ги и определяли цвета им, за да упражнят лексиката. За почивка от математиката, разпускали по команди, давани на английски. За обобщение на темата часът приключил с игра ала „Стани богат“.

„Посетихме и комбиниран иновативен урок на тема „Ecorobot, healthyfood-healthylife”,  проведен от трима учители. Учениците назоваваха частите на тялото на английски, като за онагледяване един от тях влезе в ролята на робот, облечен в кашони. Така се направи проход към екологията. Децата закичиха голо хартиено дърво с еко съвети на английски и български език. В коридора те бяха разделени на два отбора и се състезаваха в разделно събиране на отпадъци. Еко роботът беше жури и отсъди кой е отборът победител. Върнахме се обратно в класната стая, където децата издирваха информация в интернет през мобилните си телефони, и попълваха работните листове. Часът продължи с упражняване на английската граматика, като отново активно участие имаше еко роботът, а на финала учениците направиха изводи и заявиха желанието и отговорността си да пазят планетата чиста”, сподели впечатления Вангелова.

Пловдивските учители наблюдавали и иновативен комбиниран урок по география и български на тама „Европа и европейците. Настояще и бъдеще“, като седмокласниците показали отлични знания за столиците на европейските държави на електронната дъска. За домашна работа получили задача да изготвят проект за забележителност в Европа и за брошури „Моето мислено пътуване из Европа“.

 

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.