Есето за луната Миранда на Теодор Тинков от Стамболийски му донесе отличие в националното състезание „Учен за един ден”

Шестокласник от СУ „Отец Паисий” в Стамболийски получи признание от НАСА, след като се оказа в списъка на националните победители от състезанието “Учен за един ден”. Днес бяха официално обявени резултатите от престижната надпревара, в която участваха 27 ученици от цялата страна. Теодор Тинков се класира на второ място в категория 5-6 клас, заедно с ученици от Столичната математическа гимназия и 31 СУЧЕМ в София. Всички те ще получат сертификат от НАСА.

Състезанието предизвиква учениците от 5 до 12 клас да мислят като учени от НАСА. Тяхната задача бе да проучат изображения на истински космически кораб на луната Миранда на Уран, луната на Нептун – Тритон и луната на Плутон – Харон. Изберете местоназначението, което смятате, че ще бъде най-доброто място да се върнете с друг космически кораб, за да научите повече за тези невероятни светове. Подкрепете избора си в есе от не повече от 500 думи, бе заданието към тазгодишните участници.

Теодор избрал да пише за Миранда, с което спечелил журито, начело с доц. Дойно Петков от Института за космически изследвания при БАН.  За втора поредна година Тео е национален победител в “Учен за един ден”. Участвал е в състезания и олимпиади по астрономия и природни науки. Посещава клуб “Красива наука” с ръководител Роза Рангелова. Природоматематическите науки са страстта на шестокласника, който тази година стана национален победител и в конкурса за STEM науки в училище и грабна приза SUPER STEM.