Есето за луната Миранда на Теодор Тинков от Стамболийски му донесе отличие в националното състезание „Учен за един ден”

Шестокласник от СУ „Отец Паисий” в Стамболийски получи признание от НАСА, след като се оказа в списъка на националните победители от състезанието “Учен за един ден”. Днес бяха официално обявени резултатите от престижната надпревара, в която участваха 27 ученици от цялата страна. Теодор Тинков се класира на второ място в категория 5-6 клас, заедно с ученици от Столичната математическа гимназия и 31 СУЧЕМ в София. Всички те ще получат сертификат от НАСА.

Състезанието предизвиква учениците от 5 до 12 клас да мислят като учени от НАСА. Тяхната задача бе да проучат изображения на истински космически кораб на луната Миранда на Уран, луната на Нептун – Тритон и луната на Плутон – Харон. Изберете местоназначението, което смятате, че ще бъде най-доброто място да се върнете с друг космически кораб, за да научите повече за тези невероятни светове. Подкрепете избора си в есе от не повече от 500 думи, бе заданието към тазгодишните участници.

Теодор избрал да пише за Миранда, с което спечелил журито, начело с доц. Дойно Петков от Института за космически изследвания при БАН.  За втора поредна година Тео е национален победител в “Учен за един ден”. Участвал е в състезания и олимпиади по астрономия и природни науки. Посещава клуб “Красива наука” с ръководител Роза Рангелова. Природоматематическите науки са страстта на шестокласника, който тази година стана национален победител и в конкурса за STEM науки в училище и грабна приза SUPER STEM.

 

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.