Вицепремиерът Томислав Дончев откри Център за професионално обучение в „Тракия икономическа зона”, където ще повишават квалификацията си 600 работници и ученици годишно

Областният управител Здравко Димитров, началникът на Регионалното управление по образование Иванка Киркова и директорите на 6 професионални гимназии подписаха споразумение за развитие на професионалното образование. Това се случи днес на откриването на Центъра за професионално обучение в „Тракия икономическа зона”. Документът бе парафиран от ПГ по механотехника, ПГ по хранителни технологии и техника, ПГ по машиностроене, ПГ „Петър Парчевич” – Раковски, ПГ по селско стопанство – Куклен и ОбУ „Кирил и Методий” в село Калековец. Компании от ТИЗ имат сключени отделни споразумения за партньорство и с ПГ по електроника и електротехника.

Вицепремиерът Томислав Дончев, губернаторът, кметовете на общините Раковски, Марица, Куклен и зам.-кметът по образование и иновации на Пловдив Стефан Стоянов откриха Център за професионално обучение в „Тракия икономическа зона”. В него ще се обучават над 600 работници и ученици на година по различни специалности, с които да повишават уменията си. Планът е всяка година тази бройка да се увеличава. Курсовете ще бъдат интензивни, едноседмични, с откъсване от производството. За качеството на обучението се разчита на висококвалифицирани преподаватели и модерно оборудване и софтуер.

Всяко едно индустриално предприятие в ТИЗ може да участва предоставянето на техническото оборудване – средства, апарати, симулатори, както и в разработването или предоставянето на програмите за обучение според специфичните му нужди. Центърът осигурява лабораторна площ, подготвя преподаватели и организира обучителния процес според тези нужди.

„Експерти от различни ведомства пишат закон за индустриалните зони, чиято цел е да облекчи процедурите за инвеститорите”, посочи вицепремиерът Томислав Дончев. Държавата ще подпомага изграждането на индустриални зони, но без да ги финансира.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.