Приемът в езиковите гимназии се запазва, увери началникът на РУО Иванка Киркова. Местата след 7 клас с 300 повече от завършващите

За втора поредна година Пловдив залага повече професионални паралелки, отколкото профилирани –  58% срещу 42 на сто. Това стана ясно днес при представянето на държавния план-прием за училищата от областта. В Пловдив ще има 80 професионални и 69 профилирани паралелки. Общо за областта 93 са профилираните, а 130 професионалните, които ще приемат тази година седмокласници. Местата в тях са с 300 повече от завършващите 5503 ученици.

„Дали сме малък резерв за  кандидати от други области и необхванатите, които евентуално ще бъдат върнати в системата след обходите”, каза началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова.

Приемът в езиковите гимназии се запазва същият. По думите на Киркова знанията и компетентностите, които получават децата там, нямат аналог, затова не бива да се разрушава с лека ръка авторитет, граден с години. В ЕГ „Пловдив” са заложени 10 паралелки, 9 – в ЕГ „Иван Вазов” и по 8 във Френската и в Математическата гимназия.

В миналогодишната кампания  след 7. клас заложените професионални паралелки са били 52 на сто, а профилираните – 48%. Такова е било и съотношението на реализираните. След 8. клас пък при заложени 65% професионални и 35% профилирани е постигнато съотношение 67 към 33 процента.

За първи път тази година няма да има прием на деца след 8. клас в резултат на промените в Закона за предучилищното и училищното образование. Опасенията са за бъдещето на основните училища, които ще имат по-малко деца, оставайки без осмокласниците, както и за някои средни.

При обсъждане на предложенията за план-приема шефката на Търговско-промишлената камара в Пловдив Добрина Проданова даде предложение да се помисли върху възраждане на някогашната практика учениците от езиковите гимназии да усвояват елемент от професия. Според Кирил Тюлев – експерт по професионална квалификация, един от проблемите на професионалното образование е липсата на добре подготвени преподаватели. Той посочи също, че едва 7 на сто от завършващите училищата със строителен профил, остават да работят в бранша.