1700 се записаха за 13 предварителни изпити в университета. Новите специалности са  „Български и португалски език“, „История и културно наследство“, „Технологии в телкомуникациите“ и „Биоинженерство“

 

56-годишна е амбицирана да стане студент в Пловдивския университет. Това е най-възрастният кандидат, подал документи за участие в предварителната кампания, отчетоха от висшето училище. Дамата ще се явява на изпит по история.

Общо 1708 кандидат-студенти ще се явят на изпитите от 1 до 4 юни, които са общо 13. Най-младият е на 17 години. Момичето е избрало теста по езикова култура. Зам-ректорът по учебна и научна дейност доц. Мария Стоянова уточни, че през настоящата година се отчита леко завишаване спрямо миналата, когато за предварителните дати са се записали 1623 души.

Традиционно най-мащабен е изпитът по български език, който ще се проведе на 1 юни. Участие в него са заявили 855 човека. На 2 юни ще се състоят 5 изпита: психология – 114 кандидати, изобразително изкуство – в два кръга, със записани 71 души; биология – 67; география на България – 43. Само двама са изявили желание за изпит по музика.

На следващата дата – 3 юни, са насрочени изпитите по математика, история на България и химия, като на тях ще се явят съответно 226, 198 и 14 кандидат-студенти.

В последния денще бъдат тестът със събеседване по физика и изпитите по английски език и информатика. Кандидатите за тях са съответно  4, 285 и 122.

От 1 до 4 юни между 14 и 17 часа в Ректората на университета ще се провежда изпитът за проверка на говорните и комуникативни способности, за който са се записали 136 кандидати.

Новите бакалавърски програми за академичната 2019/2020 година са  „Български език и португалски език“, „История и културно наследство“, „Технологии в телкомуникациите“ и „Биоинженерство“, съобщи доц. Мария Стоянова.

От университета припомнят, че получилите отлични оценки 5,50 и по-висока на предварителните изпити могат се запишат в избрана от тях специалност още при подаване на кандидатстудентските документи. Оценките от всички предварителни изпити са равностойни на редовните през юли.

Положилите успешно предварителните конкурсни изпити могат да участват в общото класиране, ако отговарят на условията за кандидатстване и подадат съответните документи в утвърдените срокове: от 12 юни до 26 юни 2019 г. в университета, в бюрата по градове (до 24 юни 2019 г.) или по интернет (през сайта https://ksk.uni-plovdiv.bg).