„Предстои избор на фирма изпълнител на нова сграда на  ОУ „Княз Александър I“, по-късно тази година ще започне и проектирането на нова сграда на ОУ „Драган Манчов“, каза зам.-кметът по образование Стефан Стоянов

109 деца взеха участие в последното трето електронно класиране за прием на ученици в първи клас в общинските училища на Пловдив за учебната 2021/2022 година. 55 са приети, а 54 остават чакащи. Обявените свободни места бяха 311, но въпреки това има деца извън списъците, тъй като желанията не съвпадат с възможностите на училищата. Класираните трябва да се запишат, представяйки необходимите документи за удостоверяване на ползваните критерии в срок до 15 юли.

Родителите на неприетите деца следва да подадат документи на място в училищата, където има свободни места. Те ще бъдат обявени в електронната система за прием след 16 юли, когато е срокът за отразяване на записаните след трето класиране. Очаква се намаляване в предварително определените с училищния план-прием паралелки, което ще ограничи наличните свободни места.

При записване на всички класирани на трети тур общият брой на записаните ще стане 3041.

„Кампанията премина успешно, въпреки че тази година децата са с 5% повече от предходната и има достатъчно места“, коментира зам.-кметът по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов.  Той подчерта, че електронната система за прием работи безпроблемно и спестява много време както на родителите, така и на администрацията.  По думите му основен приоритет на Община Пловдив за началния етап остава целодневното обучение и  откриването на нови места. Предстои да започне строителството на нова сграда на  ОУ „Княз Александър I“, за която има осигурено финансиране от държавата и общината и се очаква всеки момент да се обяви процедура за избор на изпълнител. По-късно през тази година ще започне и проектирането на нова сграда на ОУ „Драган Манчов“. В момента двете основни училища делят сгради съответно с Хуманитарната и Математическата гимназии.