6948 кандидат-студенти подадоха документи за участие в приемната кампания, половината залагат на оценка от матура

Най-възрастният желаещ да учи висше е на 59 години, друг пък е посочил 46 специалности

Общо 6948 кандидат-студенти се включват в кампанията за прием на Пловдивския университет за новата академична година. Броят на подалите документи е с 800 повече в сравнение с миналата година, съобщи зам.-ректорът по учебната дейност доц. д-р Мария Стоянова. Крайният срок за подаване бе удължен до 1 юли.

Малко повече от половината кандидати – 54,7%, са се възползвали от правото да участват в кампанията с оценки от държавните зрелостни изпити. Броят им е приблизително като миналата година – 3801. Останалите 3147 са се включили в изпитната сесия от 28 до 1 юли.  Първото класиране излиза на 6 юли.

В Топ 6 на най-предпочитаните специалности тази година начело е „Право”, редовно обучение, държавна поръчка с вписани 541 първи желания от 343 жени и 198 мъже. Сред тях е и 59-годишен мъж, който е най-възрастният кандидат-студент тази година. Те ще се борят за 110 места, разпределени поравно и за двата пола.

На второ място според  първото желание на кандидатите е специалността „Предучилищна и начална училищна педагогика“, задочно обучение, държавна поръчка. Тя е посочена от 534 души. Местата в нея са 50.

Третата позиция е за „Софтуерно инженерство“,  редовно обучение, държавна поръчка с 373 първи желания. Приемът в нея е 90 места.

„Предучилищна и начална училищна педагогика“, редовно обучение, държавна поръчка е посочена като първо желание от 337 кандидати, което й отрежда четвърта позиция. В нея ще бъдат приети 100 души.

На 5-о място по посочвания като първо желание от 286 кандидати е специалността „Психология“, редовно обучение, държавна поръчка. В нея ще бъдат приети 60 от тях.

Шестата позиция е за специалността „Национална сигурност“, редовно обучение, държавна поръчка, която присъства като първо желание в документите на 219 кандидати. Обявеният прием в нея е 20 места.

Най-често заявяваната специалност в подадените документи е „Маркетинг“. За нея ще кандидатстват 1311 души. Следващата специалност по броя на желанията – 1177 пъти, е „Бизнес мениджмънт“, редовно. На трето място е „Психология“, редовно обучение, заявена от 1070 души. На четвърто място се нарежда специалността „Право“, редовно обучение, държавна поръчка. Посочена е в документите на 1042 кандидат-студенти. Специалностите „Национална сигурност“ , редовно обучение, държавна поръчка и „Икономика и бизнес“, редовно обучение, държавна поръчка са заявени съответно 1022 и 1021 пъти, сочи анализът на данните.

Три специалности са с най-голяма конкуренция за едно място. По този признак начело е „Психология“ задочно обучение, държавна поръчка. За 1 място в нея ще се конкурират 15 души.

По 11 кандидати ще си съперничат за една позиция в специалностите „Предучилищна и начална училищна педагогика“, задочно обучение, държавна поръчка и „Национална сигурност“, редовно обучение, държавна поръчка.

Най-младият кандидат е на 18 години и кандидатства за 5 специалности – „Бизнес мениджмънт“, „Икономика и бизнес“, „Национална сигурност“, „Счетоводство“ и „Публична администрация“.

Кандидат-студент е посочил 46 специалности в подадените си документи. Като първо желание е вписал „Психология“.

Най-големият брой изпити, на които ще се явява един кандидат, са 3 – Английски език, Математика и Информатика, съобщиха от Пловдивския университет.