SONY DSC

Фирмите предлагат също почасова работа през седмицата и почивните дни, стана ясно на 11-то издание на Деня на кариерата във филиала

54 компании от областите Пловдив, София, Смолян, Стара Загора, Пазарджик и Хасково се включиха със свои щандове на изложението „Дни на кариерата”, което организира традиционно пловдивският филиал на Техническия университет. За 11-та поредна година вузът събира на едно място бизнеса, за да оферира стажантски позиции и реални работни места за бъдещите инженери.

„Студентите стават все по-активни и взискателни в подбора на компании, с които преговарят. Днес половината от колегите ще вземат решение къде да направят своите летни стажове – това е показала практиката от досегашните изложения. Форум като този им дава възможност ако не харесат първия стаж, на следващата година да са по-прецизни в подбора и да търсят целенасочено друга фирма“, коментира председателят на Студентския съвет Димитър Янков. Студентите от 3 и 4 курс са по-активни, защото вече имат опит и практика. Част от тях договарят с фирмите, където са стажували, условия за почасова работа през седмицата и почивните дни

17 от компаниите на изложение попадат в класацията „100 най-големи компании в България“ на в. „Капитал“. Само те формират годишни приходи от близо 5,4 милиарда лева или 5 на сто от брутния вътрешен продукт на страната за 2018 година.

Според Виолета Гърдева – ръководител на отдел „Човешки ресурси“ във фирма „Латекоер“, която произвежда врати за самолети, качеството на завършващите пловдивския инженерен вуз студенти е все по-високо. В компания вече работели млади специалисти, завършили тук, но са нужни още кадри, защото фирмата разширява дейността си.

Байрие Бейтула от кърджалийското машиностроително предприятие „Кяшиф” изложението носи и непреки ползи на участниците в него.

„Ние успяваме да си „сверим часовниците“ в конкуренцията за младите инженери. Доволна съм, че все повече студентите питат не само за заплащането, но и за възможностите за кариера, социалните придобивки. Очакванията на младежите от по-малките курсове за заплащане са силно нереалистични, но в 3 и 4 курс те вече са по-наясно с пазарните възможности и умеят да водят преговори“, казва ръководителят на отдел „Човешки ресурси” Байрие Бейтула.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.