SONY DSC

Фирмите предлагат също почасова работа през седмицата и почивните дни, стана ясно на 11-то издание на Деня на кариерата във филиала

54 компании от областите Пловдив, София, Смолян, Стара Загора, Пазарджик и Хасково се включиха със свои щандове на изложението „Дни на кариерата”, което организира традиционно пловдивският филиал на Техническия университет. За 11-та поредна година вузът събира на едно място бизнеса, за да оферира стажантски позиции и реални работни места за бъдещите инженери.

„Студентите стават все по-активни и взискателни в подбора на компании, с които преговарят. Днес половината от колегите ще вземат решение къде да направят своите летни стажове – това е показала практиката от досегашните изложения. Форум като този им дава възможност ако не харесат първия стаж, на следващата година да са по-прецизни в подбора и да търсят целенасочено друга фирма“, коментира председателят на Студентския съвет Димитър Янков. Студентите от 3 и 4 курс са по-активни, защото вече имат опит и практика. Част от тях договарят с фирмите, където са стажували, условия за почасова работа през седмицата и почивните дни

17 от компаниите на изложение попадат в класацията „100 най-големи компании в България“ на в. „Капитал“. Само те формират годишни приходи от близо 5,4 милиарда лева или 5 на сто от брутния вътрешен продукт на страната за 2018 година.

Според Виолета Гърдева – ръководител на отдел „Човешки ресурси“ във фирма „Латекоер“, която произвежда врати за самолети, качеството на завършващите пловдивския инженерен вуз студенти е все по-високо. В компания вече работели млади специалисти, завършили тук, но са нужни още кадри, защото фирмата разширява дейността си.

Байрие Бейтула от кърджалийското машиностроително предприятие „Кяшиф” изложението носи и непреки ползи на участниците в него.

„Ние успяваме да си „сверим часовниците“ в конкуренцията за младите инженери. Доволна съм, че все повече студентите питат не само за заплащането, но и за възможностите за кариера, социалните придобивки. Очакванията на младежите от по-малките курсове за заплащане са силно нереалистични, но в 3 и 4 курс те вече са по-наясно с пазарните възможности и умеят да водят преговори“, казва ръководителят на отдел „Човешки ресурси” Байрие Бейтула.