Експертът по музика от МОН Елена Търничкова показва наградата - пластика от стъкло във формата на ключа сол, а до нея е председателят на журито и зам.-ректор на АМТИИ проф. Юлиян Куюмджиев.
Експертът по музика от МОН Елена Търничкова показва наградата – пластика от стъкло във формата на ключа сол, а до нея е председателят на журито и зам.-ректор на АМТИИ проф. Юлиян Куюмджиев.

“Музиката е универсален език, така че този, който вледее ключа на музиката, ще може да общува свободно в необятния свят”. С тези думи зам.-ректорът на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство проф. Юлиян Куюмджиев приветства участници от всички краища на България, които се включиха в националния конкурс “Ключът на музиката”. Висшето училище е домакин на днешното състезание, в което участват 522 деца от 4, 5 и 6 клас. Те ще решават творчески и задачи с прозвучаване на музика, както и да отговарят на затворени въпроси. Тестът е изготвен от комисия, назначена от министъра на образованието Тодор Танев и е съобразен с учебното съдържание по предмета в съответния клас.

“В музиката нотите са първите букви и тук сме събрали онези деца, които познават тази азбука. Те са преминали успешно общински и областен кръг, за да стигнат до тук. Много от тях се явяват за пореден път на състезанието, което сега отбелязва своето трето издание. Не сме селектирали ученици, които имат творчески заложби, а които изграждат естетически вкус. Часът по музика има за цел да формира отношение към този вид изкуство като средство за изразяване и да изгражда публика”, коментира за “Уча в Пловдив” главен експерт Елена Търничкова от МОН. Тя изрази убеждение, че сред участниците може би има бъдещи композитори, защото музиката не са единствено инструменталистите и певците.

Всички участници ще получат грамота от МОН, а победителите – ключът на музиката от стъкло.

Академичният народен хор на АМТИИ приветства участниците  в състезанието.
Академичният народен хор на АМТИИ приветства участниците в състезанието.