Най-рисковата възраст е между 10 и 15 години, след това започват да работят, твърди кметът на Одрин Реджеп Гюркан

Деляна ЛУКОВА, Одрин

50 на сто от учениците от ромски произход отпадат от турските училища. Това призна кметът на Одрин Реджеп Гюркан на среща с пловдивски медии, които посетиха крайграничния град по повод празника Хедерлез и фестивала Какава с 1400-годишна история. Близо 60 000 чужди туристи бяха за уикенда в Одрин, за да станат част от еуфорията. Ромите посрещнаха пролетта с огън и танци край река Тунджа. За да се пречистят от греховете си в ранното утро на 6 май те пуснаха и листчета с желания, а по-смелите се потопиха във водата. През 2017 година двата празника влязоха в индикативния списък на ЮНЕСКО на световно наследство.

Проблемите на ромите в Турция доста приличат на проблемите, които имат те в България и в други страни на Балканите –  бедност, липса на достъп до образование, конфликти със закона.

„Ниската посещаемост води до неграмотност в общността. Най-рисковата възраст е между 10 и 15 години. Повечето деца са от бедни семейства, които нямат постоянни приходи и те излизат от класната стая, за да отидат да работят. Момичетата пък се задомяват. Всички, които се отказват от образование са от семейства, в които също никой не е ходил на училище. Родителите не очакват от децата си да са грамотни, а да носят пари ”, обясни Гюркан и добави, че 15%  от населението на Одрин са роми. Голяма част от тях работели нискоквалифицирана работа към общината. Един от членовете на Общинския съвет бил от ромски произход и на него се падала честта да произнесе първите приветствени думи на Какава. Общината активно подкрепя двата празника с идеята, че културата и традициите са успешен начин за интеграция.

Градоначалникът е категоричен, че ромите, които живеят в нормални условия, са по-мотивирани да образоват децата си. Затова през последните четири години един от акцентите на общинската политика е градеж на къщи за етноса. За този период за реконструирани и изградени 152 къщи. В момента за социалната интеграция и културното съхранение на ромите в цялата страна работели над 130 асоциации и 11 федерации.

Шествие по централната пешеходна улица на града прдхождаше началото на честванията.