С връчване на наградите „Орфеев венец“ и „Златна четка“ и концерт на група P.I.F започва литературният фестивал „Пловдив чете“

50 български издателства ще представят продукцията си на Алеята на книгата на площад „Централен“. Шатрите отварят на 13 юни, когато стартира литературният фестивал „Пловдив чете“: https://plovdivchete.com/programata/

Официалното откриване е в понеделник от 20 ч. на Античния театър. По традиция на събитието ще бъдат връчени наградите „Орфеев венец“ за най-изявен поет през изминалата година, както и „Златна четка“ за най-добро художествено оформление на книга. Публиката ще може да се наслади и на музикалния спектакъл „Приказката“ – концерт на група P.I.F., със специалното участие на Владимир Михайлов (вокал), Ерсин Мустафов (вокал), Иван Велков (китара), Мартин Профиров (барабани), Христо Михалков (бас китара) и Поли Герасимова (мултимедия). Входът е свободен.

В понеделник от 17 ч. в къща музей „Христо Г. Данов“ ще бъдат връчени Националните литературни награди „Христо Г. Данов“.

Литературните събития в програмата на фестивала включват срещи с писатели, преводачи, художници, четения и творчески срещи, премиери на нови книги, дискусии, изложби, концерти, арт работилници и рецитали. Премиери на своите най-нови книги ще имат Здравка Евтимова, Иван Станков, Чавдар Ценов, Йордан Славейков, Маргарита Петкова и Добромир Банев, Костадин Костадинов, Атанас Капралов, Антония Апостолова, Йоанна Елми, Антон Баев, Радослав Бимбалов, Светлозар Желев, Валентин Дишев, Нейко Дамянов, Кирил Василев, Владислав Христов, Поли Муканова, Виктория Бешлийска, Димана Йорданова, Хюсеин Мевсим, Гергина Кръстева.

В програмата ще вземат участие и чуждестранни автори. Ще гостува румънският писател Богдан Станеску, който ще говори за читателските вкусове и издателските политики. Ще бъде представен романът на италианския писател Джовани Додзини „И Бабукар водеше колоната“ (носител на Наградата за литература на Европейския съюз 2019).  Чуждестранни гости са и украинските писатели Евгения Белорусец с романа й „Щастливи падения“ и Гаска Шиян с книгата й „Зад гърба“. Чешкият център в София ще представи романа на Михал Сикора – „Пет мъртви кучета“.

В рамките на фестивала ще се проведе среща разговор с екипа от Грузия и с Ниня Мачарашвили – директор на екипа, работил по организацията на международния проект „Тбилиси – световна столица на книгата 2021“.

За най-малките ще има специални премиери на детски заглавия. Писателката Петя Кокудева ще представи най-новата си книга „Иху-биху-измислячус“, а малките читатели ще могат да се докоснат до множество издания на платформата „Книгоходец” и на издателство „Точица“.

НБ „Иван Вазов“ ще обяви имената на победителите и ще връчи наградите „Читател на годината от 5 до 105“.