Малко над 60 на сто от допуснатите се явиха днес в Професионалната гимназия по машиностроене. Масово без лични карти, 18-годишният Паоло на косъм да пропусне изпита, забравил си документа в службата

50-годишен тракторист от Белозем се озова рано тази сутрин не на полето, а в Професионалната гимназия по машиностроене в Пловдив, за да се пробва на матурата по български език. 350 бяха допуснатите от областта до днешната поправителна сесия. Сред тях бе и Георги Георгиев, който миналата година завършил Професионалната гимназия по селско стопанство в Белозем. Мъжът се амбицирал да вземе диплома за средно, тъй като щял да получава по-висока заплата. След като изкарал изпитите, дошъл ред на последното изпитание – матурите. Готвил се вечер, когато се прибере от работа. Решавал тестове в интернет, но разчита на късмет, за да изкара тройка. Втория зрелостен изпит, който е избрал, е география.

45-годишен заварчик от Куклен също мечтае да вземе изпита, за да се дипломира. И неговият стимул се оказва обещанието на работодателя за по-високо възнаграждение, ако има кетап. Преди две години завършил Професионалната гимназия по селско стопанство в Куклен.

С чаша еспресо пристигна на матурата 30-годишна дама, завършила СУ „Димитър Матевски“ през 2006 година. Веднага след абитуриентската обаче тя заминала за Италия, където работели родителите й, без да си потърси дипломата. После се озовала в Испания. Омъжила се и вече е майка на две деца. Когато се прибрала в България и отишла да си вземе дипломата  от училището, се оказало, че била оставена на поправителен изпит по математика. Взела го и сега остава да се справи с матурите по български и история.

Сходна история разказа и 25-годишно момиче, което работело в Белгия. Когато се прибрала в Пловдив се записала в самостоятелна форма, за да довърши образованието си. Повече е притеснена как ще се справи с теста по български, отколкото с втората матура по френски, тъй като вече го знаела достатъчно добре след 10-годишно пребиваване в страната на шоколада и бирата. „Взела съм си и четирите късметлийски запалки. Сложих си и едно колие във формата на цвете, което е семейна реликва и се надявам да ми донесе успех“, сподели момичето.

Малко над 60 на сто от допуснатите 206 души се явиха на днешния изпит. Квесторите, разпределени на входа, подканяха младежите да побързат, за да влязат навреме и да заемат местата си, но никой от тях не изглеждаше ни най-малко притеснен. Някои от момчетата бяха оставили личните карти и шофьорските книжи в автомобилите си и се наложи да се връщат до паркинга пред училището. Инфарктна се оказа ситуацията за Паоло от СУ „Св. Седмочисленици“. Момчето бе забравило документа за допускане на работното си място. Единственият вариант, за да не пропусне изпита, бе документът да бъде сканиран от тракийското училище и пратен по електронна поща в гимназията. За негов късмет секретарката на „Св. Седмочисленици“ се оказа в училището още в 7.30 и реагира светкавично.

Матурата започна в 8 часа. Час и половина преди това бе генериран изпитният вариант в МОН. Той е в три части. Върху първия модул зрелостниците работят един астрономически час. След това получават втория модул, за който също имат час. За третия модул – писане на аргументативен текст, времето е два часа. “Доброта и самота” върху откъс от разказа на Йордан Йовков “Серафим” бе темата за есе или интерпретативно съчинение.