Няма да сливат модули, дигитални видеокордери записват сигнала от камерите и позволяват на РУО или МОН да наблюдават изпита

obuchavat-chlenovete-na-izbiratelnite-komisii-da-rabotqt-s-kseroksi-142073

Без каквито и да е промени ще се проведе поправителната сесия на матурите, така че зрелостниците ще се явяват при абсолютно същите условия като връстниците си през май. Засега няма да има обединяване на първи и втори модул, каквото предложение направи Пловдив, от МОН заявиха, че обмислят въвеждане на новостите догодина.

Държавният зрелостен изпит по български език ще се проведе на 28 август, а вторият задължителен  – на 29 август. Учениците ще бъдат разпределени в пет центъра в Пловдив – професионалните гимназии по битова техника, автотранспорт, строителни технологии и машиностроене, както и Училището за деца с нарушен слух. В Асеновград център е Професионална гимназия „П. Евтимий”. Два са центровете в Карлово – професионалните гимназии „Хр. Смирненски” и „Евлоги и Христо Георгиеви”.

384 младежи от Пловдивска област са подали заявление за поправителния държавен зрелостен изпит по български език и литература. Двойките от редовната сесия през май бяха 634 по всички предмети.  167 зрелостници бяха скъсани и на двете матури.

На втори задължителен държавен зрелостен изпит по избор да се явят са пожелали 484 младежи. В това число влизат зрелостници, които не са успели да положат успешно изпитите си през май, както и през минали години. Допуснатите ще станат ясни на 24 август.

И на тази сесия биология и здравно образование е най-желаният предмет за втори зрелостен изпит. Заради един кандидат ще бъдат организирани изпити по физика и химия. 38 зрелостници са поискали изпитът по професия да им се зачете като втора задължителна матура.

Дигитален видеорекордер ще записва видеосигнала от охранителните камери в класните стаи. Директорите ще получат DVR устройство, което дава възможност на експертите от РУО или МОН да наблюдават протичането на изпита в реално време.