Други седем успяха да извоюват между 29 и 50 000 лева по Националната програма „Изграждане на училищна STEM среда“

Пет училища от Пловдив и областта спечелиха по 300 000 лева от Националната програма „Изграждане на училищна STEM среда“, стана ясно от обявените днес резултати.

23 учебни заведения от региона успешно преминаха през първия етап на кандидатстване с проектни предложения. На втория етап от конкурса 12 успяха да се класират в голямата категория, в която кандидатстват училища с повече от 300 ученици, които не разполагат със STEM център. 11 бяха допуснати в малката категория, по която се се финансират проекти на стойност до 50 000 лв.

Пловдивските победители в голямата категория, които ще получат по 300 000 лева, за да реализират идеите си, са Математическа гимназия, ПГ по електроника и електротехника, ОУ „Райна Княгиня”, СУ „Васил Левски” – Карлово и ОУ „Христо Смирненски” – Раковски.

Проектът на МГ предвижда създаване на комбинирана среда за различни режими и форми  за работа – в обща група, в малки групи, самостоятелно, за онлайн срещи и дебати. Учебните и компютърни кабинети ще бъдат преобразувани в специализирана среда с лаборатории и споделени пространства за релакс, самостоятелна и групова работа.

STEM центърът  ще е разпложен в малкия корпус на гимназията и ще има 2 основни фиксирани зони. Първата  – “Център по природни науки, изследвания и иновации”, ще бъде на първия етаж и представлява отворено пространство, преградено на три – зона по биология, зона по физика, зона по химия. До лабораторията по химия ще има зона с ограничен достъп за провеждането на специфични експерименти. Втората зона – “Център за технологии, дигитални създатели и млади изследователи”, е проектирана за третия етаж. Там ще бъдат зоните по информатика, по технологии и роботика, за изследвания и проучвания. Подвижните преградни стени ще могат да се използват и като екрани за прожектиране. Всяка една от зоните ще бъде оборудвана с преносими и мултифункционални устройства, 3D принтер, лазер за гравиране, плотер. За стените ще се използва специална боя, която позволява писането върху тях.
Прилежащите към двете основни зони коридори ще бъдат трансформирани в кътове за почивка, споделяне на идеи или релакс.

Останалите помещения в центъра ще запазят моментната си функция на класни стаи. Работните места във всички помещения ще имат възможност за прегрупиране в различни вариации, с обособени кътове за лекции, презентации, демонстрации, симулации, работа по проекти. Хранилищата ще бъдат преустроени в помощни помещения за съхранение на специфични материали за работа, техника, учителски пособия и др. ресурси по отделните учебни предмети.


В проекта на ОУ „Райна Княгиня” са заложени шест зони, които позволяват различни режими на учене, социализация и отдих.

„Огнище“ е наречено голямото фоайе, подходящо за работа в малки групи. „Езерце“-то ще е мястото за социални контакти и отдих. В „Пещера“-та ще бъдат разположени работни места,  базирани на технологията на виртуална и добавена реалност заедно с достъп до информация и от книжно тяло. Четвъртата зона е практическа лаборатория, петата е лекционна зала, а шестата зона е място за учителите, където да планират дейностите си в центъра.

В Професионалната гимназия по електротехника и електроника предвиждат STEM център по природни науки, изследвания и иновации. В него ще има зона за природни науки и зелена енергетика, за виртуална реалност, приложно програмиране и роботика, изследователска зона за иновации и експериментиране, както и зона за дискусии.

Седем за училищата, които ще получат финансиране за реализация на по-малки проекти. По 50 000 лева за STEM среда спечелиха СУ „Патриарх Евтимий”, Националната художествена гимназия, ОУ „Васил Левски” – Рогош, ПГ по селско стопанство в Белозем, ОУ „Св.св.Кирил и Методий” – Чешнегирово. С 35 000 лева ще трябва да осъществи проекта си за център по природни науки екипът на ОУ „Отец Паисий” – Първомай, а 29 000 лева извоюва НУ „Любен Каравелов” – Съединение.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.