5% от приходите, събрани по време на фестивала, ще отидат за младежи от Университета по хранителни технологии

5 на сто от приходите от фестивала „Дефиле на младото вино”, който ще се проведе от 23 до 25 ноември в къщите на Стария град, ще отидат изявени студенти от Университета по хранителни технологии.

Туристи от цяла България, Англия, Франция, Русия и Швеция пристигат в Пловдив специално за събитието, на което водещи винопроизводители и производители на храни ще представят продукцията си. Десетото юбилейно издание на форума ще бъде съпътствано с танцови спектакли, презентации, премиери на филми, различни работилници и изложби. Част от постъпленията ще бъдат инвестирани в поощряването на отличници от специалностите „Технология на виното и пивото”, „Кетъринг” и „Туризъм”. Всяка година студенти от УХТ участват във фестивала като доброволци.

Преди старта на събитието организаторите  отчитат рекорден брой участници – 46 производители.  Утре в 13 часа започва Дионисиевото шествие от площада пред Общината. След кратка програма танцьорите и музикантите от ансамбъл „Тракия“ ще поведат публиката към Стария град, където ще се състои откриването на фестивала.

Дегустациите ще са в петък, 23 ноември  – от 14 до 18 ч., 24 ноември – от 11 до 18 ч., 25 ноември – от 11 до 17 ч.Посетителите ще могат да закупят жетони за дегустация на входа на всяка къща от фестивалните локации. В събота на официалната вечеря  ще бъдат обявени наградите за най-добрите млади бели, червени и розе вина, съгласно регламента, определен от 7-членна комисия от представители на академичната общност, сомелиери и технолози, която ще дегустира в Университет по хранителни технологии.