Вторият учебен срок започна в обновената сграда, до септември трябва да бъде готов и вторият корпус. Подписан е договор с ЕВН за премахване на трафопоста в двора

Петокласници демонстрираха виртуална и добавена реалност на открит урок пред кмета Здравко Димитров и представители на градската управа на днешното откриване на реновираната сграда на СУ „Любен Каравелов“. Учебните занятия днес, когато е и първият ден на втория срок, започнаха в модерно обзаведените класни стаи на модернизирания корпус. Под напътствията на преподавателя по математика Георги Стоев децата сканираха кодове и добавяха обекти, за да се пренесат в Древен Египет и в ерата на динозаврите. Ванеса обясни каква е разликата между добавена и виртуална реалност, а директорът Славка Щерева каза, че училището кандидатства за иновативно именно с тази иновация.

„Сами ще създаваме добавена и виртуална реалност и ще споделяме тези ресурси с други училища. Иновацията ще бъде внедрена в часовете на бъдещите петокласници. Кандидатстваме за финансиране на STEAM кабинет, като „А“ е арт, тъй като без изкуство не можем. Съчетаваме традициите с модерния подход“, каза още Щерева.

Както подобава на училище, което залага на разширеното изучаване на фолклор, младите дарования от хора и оркестъра „Тракийска младост“ се появиха от централния вход, облечени в оригинални носии и огласиха двора с традиционни изпълнения от репетроара, след което кметът Здравко Димитров, заместникът му по строителство и инвестиции Пламен Райчев, кметът на район „Централен“ Георги Стаменов и директорът Славка Щерева символично прерязаха лентата на обновената сграда. Сменени са електрическата инсталация, настилките в класните стаи и коридорите, подменена е и системата за отвеждане на дъждовна вода от покрива, а носещите зидове са подсилени със специална скара. Стаите са прекроени така, че да се оформят по-малки помещения за индивидуални занимания по музикални инструменти и пеене.

Ремонтът продължи повече от година. По план тази учебна година трябваше да се открие в модернизирания корпус, но трафопост попречи да продължи вторият етап от реновирането. Кметът уточни, че разговорите с ЕВН са продължили 6 месеца, но вече има сключен договор за преместване на трафопоста. Веднага след това стартира и строежът на нов корпус с физкултурен салон, басейн и топла връзка, както и реконструкцията на сградата на ул. „Марагидик“ и дворното пространство. Предстои обявяване на обществена поръчка за втория етап от реконструкцията. Очакванията са до 50 дни да бъде избран изпълнител и до началото на септември другият училищен корпус на ул. „Марагидик“да бъде готов.

Проектът по ОП „Региони в растеж“ е на стойност над 18 000 000 лева, като включва и строеж на нова детска градина и реконструкция в ДГ “Снежанка” и  “Перуника”, както и в детска ясла “Детски смях”.

Децата от 2 а клас показаха на гостите красивата си нова класна стая.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.