Кои са предметите и уредите от времето на прабаба и кои от наши дни умуват малчугани на открита практика в ДГ „Кремена”, където внедряват уеб приложението „Умни дечица”

DSCF2236

Таблет, компютър, лаптоп и джиесем, изброяват едно през друго 5-годишните малчугани от ДГ „Кремена” в отговор на учителски въпрос кои устройства, които всеки използва днес, не са съществували по времето на нашите прабаби. В стаята е подреден и битов кът, на който децата да могат да видят и пипнат стан, чекрък и народни носии.

„Имало едно време…и сега” бе темата на откритата практика, на която присъстваха директори на детски градини и учители от областта.

Истинска еуфория настана, когато предучилищният педагог Марияна Гиздова раздаде на всяко от децата в групата таблет, чрез който трябваше да отговорят на зададените на интерактивната дъска въпроси. Децата без проблем отгатнаха колко са торбичките и кой от четирите посочени предмета – стомна, стан, хладилник и носия, не отговаря на времето на останалите три.

Детската градина внедрява в обучението образователното уеб приложение „Умни дечица”, което е закупила със собствени средства. С днешния урок бяха презентирани възможностите на онлайн платформата, разработена от български екип и предназначена за детски градини и начален курс. Целта е по забавен и интерактивен начин чрез игри, текст и аудио да се придобият и проверят знания и умения в различни области.

„Учителят избира въпрос чрез щракване на определен бутон и го задава на децата. Поставеният въпрос автоматично се изпраща към таблетите им и те трябва да отговорят за определено  време. На устройството на учителя се визуализира кой е дал правилен отговор вярно и кой не”, обясни директорът на „Кремена” Борислава Вичева.

Децата от другата подготвителна група също показаха, че с лекота боравят с таблетите. В урока по околен свят те се запознаха с различните начини за комуникация между хората по света. В началото на часа малчуганите отвориха огромен пакет с подаръци, но той не се оказа от Дядо Коледа, а колет от испанката Мари, която им праща ветрило и кастанети. Оказа се, че тя търси приятели по цял свят, затова написала писмо до пловдивските деца от „Кремена” и ги изненадала с типични за нейната страна сувенири.

DSCF2242