Клипът, в който детето от ДГ „Червената шапчица“ рецитира строфи от „Майце си“, „Хайдути“ и „На прощаване“, е дело на педагога Яница Маринова

„Христо Ботев е роден в Калофер. Баща му бил учител и го пратил да учи в Одеса. Той събрал Ботевата чета. В Румъния издавал български вестник и публикувал първите си стихове“. С тези факти от биографията на поета революционер започва видеото по повод 175-годишнината от рождението му, но зад кадър не звучи обработен глас на диктор, а на 5-годишната Марина Желева. Клипът е подготвен и монтиран от нейната майка. Янаица Маринова написала кратък текст, който да е разбираем за малки деца, а дъщеря й го научила наизуст, тъй като все още не може да чете. Записът бил направен изцяло в домашни условия.

Маринова, педагог по образование, проявила самоинициатива по повод днешното честване на националния ни герой и изненадала екипа на детска градина „Червената шапчица“, която посещава Марина . Идеята й била да представи на децата по достъпен за тях начин кой е Ботев и затова решила именно дъщеря й да бъде разказвач. Детето, което все още не произнася добре „р“, рецитира строфи от „Майце си“, „На прощаване“, „Хайдути“ и от други емблематични стихове на поета. Дори пее куплет от „Тих бял Дунав“ на фона на портретни снимки и исторически кадри.

„Изключително съм впечатлена от инициативата на майката, която е сред най-дейните родители. Пратих видеото на колегите от всички групи, за да го покажат днес на децата и така да отбележим годишнината от рождението“, каза директорът на детското заведение Галина Недева.