Студенти от УХТ спряха символично движението пред бариерата на вуза, учат колегите си как да разпознават качествения от фалшивия алкохол

DSCF2182

5 бели гълъба в небето пуснаха организаторите на кампанията „Празнувай отговорно”, която официално стартира днес в Университета по хранителни технологии. Инициативата в навечерието на 8 декември се провежда за четвърта поредна година, но за втори път е подкрепена от всички университети в България, каза председателят на Националното представителство на студентските съвети Яна Вангелова. Статистиката сочи, че от началото на годината до 30 ноември на територията на Пловдивска област са загинали 50 души, а ранените са 1052. Инспектор Ботьо Гиргинов от „Пътна полиция” Пловдив поясни, че основната причина е превишената скорост, след това е отнемането на предимство, употребата на алкохол и наркотици, както и неправоспособните водачи на пътя.

Студентите ще разпространяват във всички български училища флаери, листовки и материали, с които да призовават: „Не карай пил!”, „Не карай без колан!”, „Не карай с превишена скорост!”.

Поредица от инициативи и игри ще съпътстват дните до 8 декември, като целта е студентите да използват организиран транспорт до местата, където ще отбелязват празника. От Студентския съвет на УХТ днес канеха желаещи да влязат в кожата на употребили алкохол. Мераклиите да пробват как се чувства човек с 0.5 промила или пък с 1.5, поставяха специални очила и с тях трябваше да минат по очертана бяла лента. Идеята е да усетят загубата на контрол върху тялото при сериозно количество погълнат алкохол.

От катедра „Технология на виното и пивото” пък даваха наставления как да бъде различаван качественият от фалшивия алкохол. Студентите от специалността обърнаха внимание на цвета и аромата на добрата напитка и тази с примеси. Първата има по-мек вкус, докато при некачествената явно се усещало наличието на спирт.