Изпитите ще се проведат в 74 училища, 284 ученици са подали документи за ДЗИ по желание. Служебните бележки за допускане се раздават до 16 май

4967 зрелостници от Пловдив и областта са подали заявления за държавни зрелостни изпити. Те ще се проведат в 74 учебни заведения.

На матурата по български език на 17 май се явяват 4854 ученици в 69 училища. Втората задължителна матура е на 20 май и тя ще се проведе в 30 центъра в областта.

2133 са дванадесетокласниците, които ще държат изпити по профилирана подготовка. Най-много са желаещите за английски език – 1251. На следващо място е философия – 117,  по 107 са на биология и предприемачество. 90 са поискали да държат изпит по география, 76 – по математика, по история са 75. На изпит по немски ще се явяват 68 ученици, италиански – 47, руски – 45, испански – 34, френски – 13. 54 са желаещите за ДЗИ по информационни технологии, а само 12 – по информатика. На матура по химия отиват 11 ученици, а само четирима – по физика. ДЗИ по музика ще държат 22 ученици.

2592 зрелостници се явяват на изпит по професионална подготовка – 1641 от тях защитават дипломен проект, 584 правят писмена работа по теория на професията, 362 държат писмен тест по теория на професията.

Провеждането на задължителните изпити по практика на професията се организира от директорите в срок до 5 юни.

Матурите по желание ще се проведат от 22 до 31 май в 21 центъра. Заявилите желание за трети ДЗИ са 284, като за първи път има и по корейски език.

Служебните бележки за допускане се раздават до 16 май.

Регламент

Директорите на училището предприемат действия за осигуряване на камери за наблюдение във всички изпитни зали, коридорите и помещенията, в които се размножават изпитните работи. Видеозаписите се съхраняват три месеца. При съмнение за нередности директорът има право да влезе в изпитната зала и да отстрани зрелостник при доказан опит за нарушение, за което се съставя протокол.

Във всяка класна стая са разпределени по 15 зрелостници, само по информатика и информационни технологии те трябва да са по 10 в зала.

В деня преди изпита комисията за провеждане на ДЗИ в училището, в присъствието на директора, разрязва големите прозрачни пликове, в които се съхраняват изпитните комплекти, и ги окомплектова заедно с помощните и справочните материали в помещение с видеонаблюдение, като се гарантира камерата да записва всички присъстващи лица.

В деня на изпита комисията записва, разсекретява, отпечатва и размножава всяка част от изпитните материали в брой, равен на броя зрелостници. Подмяна на компонент от изпитния комплект се допуска само при работа по първа част. Не се подменят изпитни комплекти при допусната грешка на име или номер в идентификационната бланка. Зрелостникът може да направи корекция в бланката, но написаното следва да се чете.

Директорите и членовете на комисията, квесторите, учителите консултанти носят отговорност за опазване на секретността- Служебните лица нямат достъп до мобилни телефони и комуникационни средства до края на изпитния ден.

Началото на оценяването започва на 20 май и продължава до 5 юни. Оценителски център за област Пловдив е Спортно училище „Васил Левски“. Резултатите трябва да бъдат обявени до 7 юни.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.