Английският изпревари биологията, сочи справката на желаещите за втори задължителен ДЗИ. Без промяна в изпитните програми, каза в Пловдив зам.-министърът на образованието Таня Михайлова

4928 зрелостници от областта са подали заявление за явяване на държавни зрелостни изпити, сочат обобщените данни на Регионалното управление на образованието. До 17 март 12-класниците трябваше да посочат по кои предмети са избрали да държат матура. На задължителната по български език и литература ще се явяват 4819 абитуриенти.

Тази година английският изпреварва биологията като най-предпочитан предмет за втори задължителен ДЗИ. 1523 са предпочели чуждия език, а тест по биология и здравно образование ще решават 933-ма. Третият най-желан предмет е философията и той е избран от 471 ученици. 420 са кандидатите за география и икономика. Задачи по математика ще решават 214 абитуриенти, а матурата по история и цивилизация са предпочели 95.

От другите чужди езици най-желан е немският. Той е предпочетен от 93-ма зрелостници, а 57 ще трябва да се справят с модулите на изпитния вариант по френски. С трима по-малко са желаещите за италиански – 53. Испански са избрали 37, а руски – само 12. Едва 20 ученици са се престрашили да заявят матура по физика и астрономия, с един по-малко ще се явяват на химия и опазване на околната среда.

И тази година значителен брой зрелостници от професионалните гимназии са предпочели държавния изпит за придобиване на степен на професионална квалификация като втора матура. 915 се възползват от възможността, която дава новият Закон за предучилищното и училищното образование, но трябва да се справят успешно и с теоретичната, и с практическата част на изпита, за да имат положителна оценка. Тези, които в предходни години са завършили последен клас, но не са се явили или не са положили ДЗИ или държавен изпит за квалификация, също могат да се възползват от промените в закона.

Подадените заявления за ДЗИ по желание са 78, уточняват от РУО.

“Няма да има промяна в учебно-изпитните програми, времетрането също остава четири часа”, каза вчера в Пловдив зам.-министърът на образованието Таня Михайлова. Тестовете съдържат въпроси от отворен и затворен тип, свързани с учебното съдържание от задължителната подготовка, както и създаване на текст по български, чужд език и история. Единствената промяна е в продължителността на втория модул по английски, който се изравнява с останалите чужди езици, както и по география – той пък ще бъде идентичен с другите обществени науки.

„Отново ще има видеонаблюдение навсякъде, това е в обществен интерес. Смятам, че нито един учител не иска да излъже обществото, че трябва да успяват тези, които могат и знаят. Знанието е ценност и трябва да внушаваме това на децата още от първи клас. Може да имаш по-ниска оценка, но да си сигурен, че това са твои знания”, коментира Михайлова.

По думите й организацията ще бъде облекчена, тъй като тази година матурите ще се провеждат отделно от националното външно оценяване на 7-класниците. ДЗИ по български е на 21 май, а вторият задължителен е на 23 май.