Завършили миналата година 7 клас също са поискали да продължат образованието, сочат данните на РУО

4750 ученици са подали документи за прием в гимназиите, сочат данните на Регионалното управление на образованието след изтичане на срока за участие в първо класиране. Към момента не може да се каже кои са най-предпочитаните училища, както и максималните балове. Това ще стане ясно на 3 юли. Дотогава експертите ще направят засечка на документите, тъй като имало случаи, в които и ученици с двойки не са се явили на поправителни изпити по съответния предмет, но въпреки това кандидатстват. Няма пречка документи да подадат 7-класници, които не са се справили на националното външно оценяване, тъй като те се класират с успеха от дипломата за основно образование.

Изненадата този път е, че зеа първи път сред мераклиите да продължат образованието си има и завършили минали година. Това са ученици от Асеновград и Община Родопи, които са били една година зад граница. Те са завършили успешно 7 клас, но не са учили в чужбина, сега се прибират у дома и имат намерение за влязат в гимназия.

Кандидатстващите се състезават за 130 професионални и 93 профилирани паралелки в областта. В Пловдив професионалните са 80, а профилираните 69. Девет са дуалните паралелки в гимназии от Пловдив, Първомай и Сопот.