Броят им в страната намалява през новата учебна 2024/2025 г.,, става ясно от проекта на Решение на МС

47 училища от Пловдив и областта попадат в списъка на иновативните през новата учебна 2024/2025 г., става ясно от проекта на Решение на Министерския съвет, който е публикуван за обществено обсъждане. В него са включени 521 училища от 132 общини. Броят им е с 27 по-малко в сравнение с настоящата учебна година, през която със статут на иновативни са 548 училища. Той се дава на училищата, които извършват целенасочена, планирана и контролирана промяна чрез въвеждане на иновативни практики, с които се решават организационни и съдържателни проблеми в образователния процес. Те разработват и въвеждат иновативни елементи по отношение на организацията и/или съдържанието на обучението, организират по нов или усъвършенстван начин управлението, обучението и учебната среда, използват нови методи на преподаване, разработват по нов начин учебно съдържание, учебни програми и учебни планове.

В Министерството на образованието и науката са постъпили предложения от 167 училища за включване в Списъка на иновативните училища за учебната 2024/2025 година. По видове иновации са разпределени по следния начин: нови методи на преподаване – 135; въвеждане на иновативни елементи в организацията и/или съдържание на обучението – 134; нов или усъвършенстван начин на управление, обучение и образователна среда – 78; разработено по нов начин учебно съдържание, учебни планове и учебни програми – 65.

С положителна оценка от Комисията за иновативните училища са 129 проекта, като 12 са с положителна оценка от арбитраж. Неприети са предложенията на 38 училища, включително 5 от арбитраж. Междувременно от вписаните в Списъка за учебната 2023/2024 г. следва да отпаднат 69 училища. От тях поради приключили училищни проекти – 68, от които 11 са кандидатствали отново и не са одобрени. Така в Списъка за следващата учебна година ще бъдат включени общо 521 училища.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.