ДАЗД  ще инициира законодателни промени по отношение на киберпрестъпленията, разработен е Наръчник за безопасен интернет

47% от децата са преживели някаква форма на насилие, като психологическото е най-често срещано. Повече от 40% от тормоза се случва в мрежата, показват данните на УНИЦЕФ. С интернет агресията са свързани и най-многобройните обаждания на Консултативната линия за онлайн безопасност. Това стана ясно по време на онлайн дискусия, посветена на днешния Международен ден за безопасен интернет. 8 февруари се отбелязва за 19-и път в над 140 държави.

Дебатът бе иницииран от младежкия панел на Националния център за безопасен интернет, като мнение по темата изразиха представители на Съвета на децата, младежката мрежа “Мегафон” (към Национална мрежа за децата) и Младежкия клуб към Фондация П.У.Л.С. Младежи, експерти и представители на държавни институции, граждански организации и популярни влогъри обсъдиха проблемите, свързани с кибернасилието, дезинформацията и видеоигрите. Инициативата поставя началото на Дните на медийната грамотност.

Според  директора на Държавната агенция за закрила на детето Елеонора Лилова злоупотребата с деца онлайн е заплаха, която расте с развитието на технологиите и комерсиалното предаване на живо, включително на сексуално насилие. Тя добави, че децата вече също създават такива материали, понякога с невинни намерения, но в последствие те стигат до „колекционери“, които ги изнудват.

ДАЗД е инициирала създаване на междуинституционална група за превенция на насилието върху деца, която да изгради практики на различни нива, включително и срещу насилието в интернет. Агенцията ще инициира законодателни промени по отношение на киберпрестъпленията, като за целта вече е изпратено запитване до парламентарна комисия по вътрешен ред и сигурност.

„Много деца, които стават жертва на кибертормоз, са оставени в самота. Родителите им са на работа в чужбина и за тях се грижат бабите и дядовците. Други семейства пък неглижират емоционалното състояние на децата си и са фокусирани единствено върху успеха в училище. Важно е единствено колко имаш на класното по математика, а не как се чувстваш и какво ти се случи днес. Това е ужасно“, коментира Георги Иванов – главен експерт в ДАЗД.

Агенцията е разработила наръчник за безопасен интернет, който е качен на сайта й. „Децата са самотни, особено в по-малки населени места. Така лесно стават жертви на насилие. Превенцията е непрестанно говорене и достъпна информация за рисковете в интернет, поднесена подходящо за различните възрасти“, добави държавният експерт от ДАЗД Ваня Кирилова.

По време на дискусията стана ясно, че през последната година са предадени над 33 лица, разпространявали онлайн материали със сексуално насилие над деца. Това обяви комисар  Владимир Димитров, началник отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП.

Мегсън, която е популярен влогър в Тик-Ток, сподели, че се е сблъсквала неведнъж с кибертормоз. „Последиците са повече на психологическо ниво, проблемът на децата е, че им липсват умения да общуват правилно. Аз, например, се замислям за човек, който пише обидни думи и иска да ме нарани. Най-доброто решение е да игнорираш такива опити“, каза Мегсън.

Пламена Николова от Националната мрежа за децата бе категорична, че подаването на сигнал за насилие е начин да се защити детето. Тя призова учители, лични лекари, педиатри и дори треньори да бъдат бдителни и да уведомят компетентните органи, за да бъде оказана навременна помощ. Експерти от организацията са разработили онлайн платформа за обучение, която да дава възможност на децата да развиват дигиталните си умения и да се предпазват от кибернасилие.

„Ако станете жертва на кибертормоз, вероятно ще изтриете профила си и ще останете за известно време офлайн. В краткорсочен план това работи. По-добрият вариант е да филтрирате информацията, която споделяте“, посъветва Владимир Криличев от УНИЦЕФ.