Инструктаж за работници и ученици в школата, където няма да приключат с ремонтите до 15 септември

6118 първолаци от областта ще чуят първия звънец

1433_650__3

47 на сто от училищата предпочитат кетъринга като форма на столово хранене. Това сочи анализът на Регионалния инспекторат по образованието. В 108 училища просветните експерти са извършили проверки през първото полугодие на т.г., стана ясно на съвещанията на училищните директори в навечерието на 15 септември. Доставката на обяд от специализирани фирми се оказва по-предпочитан и лесен начин, особено за училищата, които не разполагат с приветливи столове. Немалко са и тези, в които липсва стол. Децата в 33% от проверените училища се хранят в отдадени под наем столове. Не са открити фрапиращи нарушения в качеството на предлаганите храни. Обичайно контролът за това какво се предлага за консумиране на децата е поел самият директор, но в немалък брой училища за качеството следи медицинското лице. Обичайно фирмите, които наемат столовете, се грижат и за закуската на децата. Тя е особено важна за малките от начален курс, които са на целодневно обучение. Почти всички училища работят и по програмата на земеделското министрество “Училищен плод”.

Школата, в които ремонтите няма да приключат до 15 септември, трябва да проведат инструктаж на работници, служители и ученици, за да не се допуснат инциденти, предупредиха от РИО. Необходимо е районът, където се извършват ремонтни дейности, да бъде обезопасен с табели, ленти и ограждения, както и да бъде назначен дежурен учител.

6118 първокласници от училищата в областта ще чуят първия звънец и ще прекрачат прага на класната стая. Това е с 270 по-малко в сравнение с миналата година. Броят на 5-годишните в подготвителна група е 5141, а 5150 са децата на 6 в предучилищните групи.

За първи път тази година Списък образец 1 ще се изготвя и утвърждава в електронен вид. Данните трябва да бъдат подадени в онлайн платформата до 17 септември, но за целта всеки директор следва да се снабди с електронен подпис.