17 висши училища ще получат общо 2.6 млн. лева за следващата учебна година, предвижда проект на постановление на МС

4476 студенти, приети в първи курс през учебната 2020/2021 г. в приоритетните професионални направления и защитени специалности, няма да заплащат такси за обучението си. От тях 3883 са в редовна и 593 в задочна форма на обучение. Това предвижда проект на Постановление на Министерския съвет за приемане на Списък на професионални направления и защитени специалности, публикуван за обществено обсъждане на интернет страницата на МОН.

Индикативният размер на таксите за обучение на тези студенти в държавните висши училища е 2,6 млн. лв. за цялата учебна година. За първия съместър на новата академична година е заложено 17 висши училища да получат общо 1,3 млн. лв. Те са предвидени в бюджета на МОН за тази календарна година. Средствата за 2021 г. ще бъдат планирани със Закона за държавния бюджет по бюджетите на съответните висши училища.

Приоритетните направления в предлагания списък включват „Педагогика на обучението по…“, „Религия и теология“, „Математика“, „Физически науки“, „Химически науки“, „Химични технологии“, „Енергетика“ и „Материали и материалознание“.

Сред защитените специалности вече е включена и „Хидростроителство“. Останалите са „Арменистика и кавказкология“, „Индология“, „Иранистика“, „Новогръцка филология“, „Румънска филология“, „Унгарска филология“ и „Хебраистика“.

Списъкът се одобрява от правителството съгласно разпоредбите на Закона за висшето образование. Целевото финансиране на определените стратегически направления и специалности е съобразено с най-високия очакван бъдещ недостиг на пазара на труда на специалисти към настоящия момент. В същото време то цели да осигури и подготовката на специалисти във важни за страната професии, към които липсва или има нисък интерес.

 

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.