Първият задължителен ДЗИ ще се проведе в 413 зали, съобщават от Регионалното управление на образованието. Шестима зрелостници ще се явяват на два допълнителни по желание

4128 са подали заявления да се явят на първия задължителен държавен зрелостен изпит по български език в Пловдив и областта на 18 май. Това показва справка на Регионалното управление на образованието на база на молбите за допускане. На 20 май е втората матура по избираем предмет измежду профилиращите. 1990 са избрали да защитават проект, а 2019 ще държат изпит за професионална квалификация. Училищата правят график за практическата част според спецификите на професиите.

Зрелостници от Пловдивска област за първи път ще държат 4 нови матури – по предприемачество, информационни технологии, информатика и музика. Припомняме, че тази година завършва първият випуск, които в 11. клас избира профилиращи предмети по новия закон. По един от тях трябва да е втората задължителна матура.

Както на национално ниво, така и за зрелостниците от Пловдивско най-масов се очертава отново изпитът по английски език, за който са подали заявления 1033-ма зрелостници. За него, както и по другите чужди езици, ще има няколко варианта според това дали е бил изучаван интензивно. Нивата на трудност съответстват знанията, които се изискват според Общоевропейската езикова рамка.

Новата система намалява броя на желаещите да държат матура по биология като профилиращ предмет – 174. До момента тя  бе сред най-предпочитаните като общообразователен предмет. На география и икономика искат да се явят 106, на математика – 99, а 70 – на история. За италиански език заявления са подали 49, за испански – 44, за философски цикъл – 42, за френски – 40, за химия и опазване на околната среда – 33, за руски – 32. За първи път няма нито един желаещ за физика.

Новия зрелостен изпит по предприемачество ще положат 87 абитуриенти, толкова са и по немски. По информационни технологии желаещите са 81. На матура по информатика се очакват 9 зрелостници, по музика са само трима. Нито един не е избрал  изобразително изкуство.

За допълнителните държавни изпити по желание има подадени 320 заявления – по профилиращи и общообразователни предмети. От профилираната подготовка матури по избор ще има за общо 21 човека, за общообразователните желаещите са 299.

Шестима зрелостници от Пловдивско ще се явят на две допълнителни матури по желание.

1348 квестори ще се включат в организацията на първата задължителна матура, а 742 са ангажирани с провеждането на втората. 168 ще следят за реда на тази по желание.

ДЗИ по български ще се проведе в 413 зали на 66 училища, а по втория задължителен – в 224 класни стаи на 30 учебни заведения от областта.