DSCF8381

Идеята за най-голямо училищно хоро събра днес ученици, учители и родители в двора на ОУ “Васил Левски”, където близо 400 ентусиасти се уловиха за ръце и се понесоха в ритъма на “Елено моме”. Облечени в народни носии, част от преподавателите оформиха кръговете, които изпълниха пространството край училищната сграда. За да прогонят стреса и напрежението от натоварените делници, деца и педагози застанаха едни до други и показаха завидни умения на Пайдушко, Дунавско и, естествено, “Бяла роза”.

Инициаторът на събитието Калинка Русалова.
Инициаторът на събитието Калинка Русалова.

Децата от всички 16 паралелки с радост откликнали на идеята на възпитателя Калинка Русалова, която е самодеен танцьор и играе в два състава. След като учениците й от III б клас напишат домашните и подготвят уроците си за следващия ден, се хващали на хоро. Почти всяко междучасие играели ръченица. Класната им Боянка Митева признава, че децата станали много по-единни, откакто редовно танцуват.  Затова ги събрали в танцов състав “Усмивка”, а сега се готвят за участие във фестивала “Рошавата котка”. И двете са изключително щастливи от работните варианти на учебните програми по физическо, в които е заложено задължително изучаване на хора от 1 до 12 клас.

Директорът Гергана Витева не просто подкрепила идеята за най-голямото хоро, а дори днес се яви в оригинална народна носия и развя трибагреника. Идеята е да се поддържат традициите живи. Целият квартал край стадион “Ботев” бе огласен от звуците на популярни народни песни, а родителите, дошли да приберат децата си от училище, неизбежно се присъединиха към близо едночасовата фолклорна фиеста.

Директорът Гергана Витева (с носията) бе сред неуморните танцьори в близо едночасовата фолклорна фиеста.
Директорът Гергана Витева (с носията) бе сред неуморните танцьори в близо едночасовата фолклорна фиеста.