Йохан Куронен (вляво) разказа пред българските си колеги кое прави финландското образование успешно.

Телефоните се изваждат, само когато има поставена задача. Учителят се радва на професионална автономия, разказа Йохан Куронен на майсторски клас в Пловдив

Йохан Куронен (вляво) разказа пред българските си колеги кое прави финландското образование успешно.

40 на сто от учебното съдържание във Финландия се съставя в училище. Учителската професия е толкова популярна, че университетите имат шанса да подберат измежду най-добрите да учат в тази специалност. Няма ранглисти и инспектори. Ученикът е в центъра на образователния процес, а в някои училища се правят индивидуални учебни планове и за едно дете, ако е установена потребност от това.

Тези и други впечатляващи факти разкри с презентацията си „Развитие на училищата и ролята на учителя” Йохан Куронен – специален учител и  учител по история със 17-годишен опит. Той пристигна от Финландия, за да разкаже пред българските си колеги за иновациите на считаната за една от най-добрите образователни системи в света. Куронен е бил и директор на училище в продължение на 18 години, участник в мисии на Обединените нации и на Червения кръст. Той бе сред ключовите лектори на майсторския клас, организиран от „Световен образователен форум България” и Община Пловдив, в който взеха участие 220 учители, директори и експерти от страната.

През последните десетилетия Финландия неизменно е в челните места според международните изследвания за грамотност PISA. Какво отличава финландската система на образование?

Въпреки високите резултати, финландските ученици прекарват най-малко време за учене. Рядко се дават домашни, няма класни и контролни, само при завършване на средното образование има стандартизиран тест. 93% завършат средно образование, а 66 на сто влизат в университет.

„20 деца формират един клас, но по-малките паралелки поставят дори по-високи изисквания.Системата е изключително гъвкава, учителите сами подбират най-удачния според нуждите на техните ученици материал и изготвят индивидуални програми. Учениците са активни, работят н екип и се подкрепят едни други. Те могат сами да избират с какво да се занимават. Например, ако в урока е включен образователен филм, но не е интересен на ученика, той може да си отвори книга. Смята се, че той може сам да прецени какво е по-полезно за него”, обясни Йохан Куронен.

Няма елитни или посредствени училища – всички имат еднакво оборудване и пропорционално финансиране. Средното образование е безплатно. Това включва обучение, учебници, тетрадки, пособия, храна и транспорт до училище и здравни грижи. Всякакво събиране на допълнителни средства от родителите за каквито и да са цели, са забранени.

Куронен се върна назад във времето и припомни, че реформата на образователната система на финландците започва преди 50 години, като основен двигател на плана за икономическо възстановяване на страната. Днес е гарантиран равният достъп до образование за всяко дете. Повечето родители записват децата си в най-близкото, защото всички са еднакво добри. Не се допуска по-задълбочено изучаване на едни предмети за сметка на други. Всички са еднакво важни, а учителите имат пълната свобода да преподават материала, както сметнат за добре.

Децата в един и същи клас изпълняват упражнения с различни нива на трудност. И се оценяват според персоналното си ниво. Ако ученикът се справи отлично, утре ще му се даде по-сложна задача – ако не успее – няма проблем, следващия път отново ще получи проста задача.

„Свобода, но с отговорности”, подчерта холандският лектор.

Изключително любопитна е практиката, в която 6-класници „работят” по един ден професии на възрастните. Това се случва в подобие на мини град, в който има банка, магазин, ресторант, болница, художествена галерия, салон за красота и т.н. Децата получават заплати, дори работят на смени, ако професията го изисква. Освен за бъдещото им кариерно ориентиране, натрупаният опит се отразяват благоприятно за натрупване на социални умения. Куронен обясни, че децата с нетърпение очаквали да влязат в обувките на възрастните и че тази игра е приложима и в училище. Той не скри и прогнозите, които сочат, че в следващите години технологиите ще доведат до изчезване на половината работни места и до тотално нови професии. Което прави задачата на днешното образование още по-отговорна.