Общинската ясла ще отглежда и обучава по метода малчугани от 8 месеца до 3 години

40 деца от ясла „101 усмивки” ще растат по метода на Монтесори. Или поне, когато са оставени за отглеждане, възпитание и обучение през деня.

В Пловдив вече работи първата у нас общинска ясла, в която е въведена системата на Мария Монтесори. Иновативното обучение започна официално днес в присъствието на кмета Иван Тотев, заместник-кмета по образование Стефан Стоянов и кмета на район „Западен“ Димитър Колев.

Директорът на яслата Маргарита Иванова разказа детайлно за спецификата на работа с най-малките, а те демонстрираха колко много са научили за изключително кратко време.

В момента в яслата по метода Монтесори се обучават две групи от по 20 деца, които са на възраст от 8 месеца до 3 години. За тях се грижат специално обучени медицински сестри и педагози. Макар и на бебешка възраст, те вече усвояват умения, нужни в ежедневието им. За целта самата среда, в която се намират, е разделена на пет зони. В зоната за практически живот те се научават на елементарни умения като обличане, събличане, сгъване на дрехи, почистване на масата, както и на добри обноски. Тук са застъпени и упражненията за сръчност и мускулна сила. В зоната за сензорно развитие малчуганите се учат да развиват мускулната памет и сетивата си, а в третата усвояват броене, събиране, изваждане и количествена представа за нещата. Речевата зона помага за разширяване на запаса им от думи, с които разполагат, а в космическата получават знания за околния свят и за природата.

„Виждам, че децата са спокойни и щастливи. Благодаря ви за грижите, които полагате за тях, както и за смелостта да се заемете с това предизвикателство“, обърна се към екипа на яслата кметът Иван Тотев. Стоянов отчете, че пловдивската образователна система е натрупала сериозен опит с методиката. Вече има две училища и седем детски градини по Монтесори, в момента се подготвя и втора ясла.