136 от областта  не се явиха, въпреки че бяха допуснати до днешния зрелостен изпит по български език

Не можеш да шавнеш, квесторите дебнат, споделиха явилите се на поправка. 20 напуснаха още след първия час

DSCF6513

40-годишна собственичка на ресторант и детски център от Асеновград се яви на днешната поправителна матура по български език в Професионалната гимназия по хранителна техника и технологии. Маргарита, която е майка на две деца, бе докарана със семейния автомобил от съпруга си, който я убедил, че е крайно време да си вземе дипломата за средно образование, за да не я изпреварят децата й. Фамилията си имала и семейно хотелче, което въртял основно съпругът на Маргарита, а тя се грижила за заведението и менажирала центъра за партита и рождени дни. Двамата създали семейство, след като тя завършила СОУ “Черноризец Храбър” и, въпреки че тогава не е имало матури, сега нямало как да ги избегне, ако иска да се сдобие с китап.

Трябваше ми доста време да я убедя да подаде документи, децата също я насърчиха. Синът догодина е абитуриент, а другото ни дете е на 10 години. Приложих някои тактики, на една жена като й обещаеш нещо хубаво, винаги действа стимулиращо, обясни пред “Уча в Пловдив” упоритият съпруг. Той остана в двора на гимназията през цялото време на изпита с надеждата Маргарита да не излезе още в първите часове, а да се концентрира над теста. Готвила се от изпитни варианти в интернет, а децата в това време пазели тишина, “за да учи мама”. Вторият зрелостен изпит, който 40-годишната бизнес дама е записала за утре, е география. Съпругът й обещава и утре да е с нея.

136 от записаните общо 399 не се явиха на днешната матура, съобщи председателят на областната комисия Асен Василев. Това е с 12 на сто повече в сравнение с миналогодишните отказали се. Не са констатирани никакви нарушения. Във всички изпитни центрове матурата е минала спокойно, а квесторите стриктно са изпълнявали задълженията си.

Зрелостниците нямаха търпение да включат таблетите си на излизане от изпита.
Зрелостниците нямаха търпение да включат таблетите си на излизане от изпита.

Не можеш да шавнеш, защото дебнат, сподели на излизане Мария от СОУ “Братя Миладинови”. Тя и съученикът й Мильо изкарали 2.99 на редовната дата, затова сега пробвали наново шанса си. Зрелостничката обясни, че изобщо не се е надявала да преписва, защото нямало как и от кого, затова е разчитала на няколко урока, взети при класната й през лятото, която била преподавател по литература. Езиковите задачи не били трудни и смятат, че са се справили като за заветното 3. И двамата с Мильо изобщо не стигнали до 41 задача, която изисква съставяне на интерпретативно съчинение или есе, въпреки че темата била благодатна – “Танцът на любовта” в разказа “Ветрената мелница” на Елин Пелин. Като не съм го чела, какво да напиша, изобщо не съм се мъчила, обясни Мария и каза, че мечтае за диплома, за да започне работа на регистратурата в медицински център.

Близо двадесетина младежи от Садово и Куклен напуснаха изпитните зали веднага след края на първия час, когато бе възможно най-ранното излизане. Още като прочели първите въпроси, момчетата се отказали да правят опити да налучкват верните отговори. Имаше и амбициозни, които се надяваха да изкарат, за да запишат висше, защото места имало.