Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” връчва национални отличия за заслуги в просветното дело

305db4d93a0bc43149631f16f05c8912

Четирима учители от Пловдив попаднаха в списъка с номинации за националната награда „Стоян Михайловски”. За пета поредна година синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа” ще връчи отличията за заслуги в просветното, културното и синдикално дело. Церемонията по награждаването ще се състои на 11 май  в столичния хотел „Рила“ от 18.30 часа.

Номинациите „Учител на годината“  са в седем категории. В раздел за педагог в детска градина номинацията е за Кичка ПетроваЦДГ „Деница“. Мария Илчевска от ОУ „Кочо Честеменски“ е предложена в категория „Основно образование”. Пловдив ще се бори за отличие и в раздела за професионално образование в лицето на инж. Виолета ВеличковаПГТ „Гоце Делчев“. Четвъртата пловдивска номинация е за учител в специализирано учебно заведение и тя е за Жанета Щерева – СДГ за ДУС „Фридрих Урбих“.

Синдикат „Образование“ развива активно кампания за популяризирането на учителската професия и връщане на авторитета на българския учител. Според последно проучване малко над 10% от завършилите педагогически специалности се реализират като педагози. Младите на възраст от 25 до 30 години с педагогическа специалност заявяват, че биха влезли в системата с начална заплата от 1500 лева. Синдикатът предложи на МОН и Министерския съвет актуализация на бюджета за образование с 900 милиона лева.