На барабана може да се свири ритъм, а с тимпаните се получава мелодия, научиха децата от ОУ „Райна Княгиня” по време на „Фортисимо клас”

DSCF2157

Кои са класическите ударни инструменти и какво невероятно удоволствие е да свириш на ксилофон или малък барабан се убедиха днес децата от 4 а на ОУ „Райна Княгиня”. Класната им стая се превърна в концертна зала за един учебен час, докато оркестрантът от Опера Пловдив Десислава Гюзелева обясняваше интересни факти за изработката и разликата между ритъм и мелодия.

Първият за тази учебна година урок от образователната програма „Фортисимо клас” бе посветен на ударните инструменти в симфоничния оркестър. Програмата по идея на цигуларя Хари Ешкенази има за цел по занимателен начин да представи на децата деветте основни инструмента. При срещата си с музиканти те ще научават тайните на цигулката, виолончелото, тромбона, флейтата, ударните инструменти, тромпета и валдхорната. Пловдивски домакини на музикалните празници в четвъртата година на „Фортисимо клас” са три училища – СУ „Черноризец Храбър”, ОУ „Райна Княгиня” и ОУ „Княз Александър Първи”.

„Какво най-често свирим на малък барабан”, попита четвъртокласниците от ОУ „Райна Княгиня” Деси Гюзелева. Децата бяха категорични в отговора: „Марш”. Музикантката поясни, че няма ритуал по вдигане на знаме или войнишки марш, в който да не участва малкият барабан.

Децата научиха, че на барабана може да се свири ритъм, но не и мелодия. Те разбраха също, че ударните инструменти са с мембрана или кожа. Тъпанът и малкият барабан са с изкуствена кожа.

DSCF2153

„За разлика от барабана, на тимпаните, които ще ви покажа само на снимка, защото са огромни и не могат да влязат през вратата на класната ви стая, може да се свири мелодия. Те имат механизъм и когато го натиснем, опъваме кожата. Така тонът става по-висок. Ако натиснем механизма с пета, кожата се отпуска и тонът става по-нисък. Тимпаните може да бъдат настройвани и да свирим мелодии”, обясни Гюзелева.

Тя провокира учениците да познаят какъв е броят на ударните инструменти. Хлапетата тръгнаха от 10, предположиха, че може би са 60, но останаха изумени от факта, че стигат до 150.

И тъй като идеята на проекта е децата да се докоснат до музикалните инструменти, всички 24 в класа пробваха да свирят на барабан, ксилофон и тъпан.

„Залите в операта са пълни за детските спектакли. Играем с огромен успех „Снежанка”, „Тримата братя и златна ябълка”. Да не говорим за Госпожа Опера, в която всички деца са влюбени и я търсят. Което означава, че проектът дава резултат”, споделя Деси Гюзелева.

Финалът на програмата “Фортисимо клас” е с голям концерт през април догодина, когато музикантите от оркестъра на Пловдивската опера ще свирят творби от филми и електронни игри, ще въведат децата в магията на класиката в компанията на бийтбоксърката Печенката, а актьорът Юлиан Вергов ще задава въпроси на малките гости какво са научили за музиката.

DSCF2152