552 се явяват на втора задължителна матура, 32 са недопуснатите

DSCF5608

399 зрелостници и завършили минали години ще пробват шанса си на поправителната сесия по български език на 27 август. Това е вторият шанс да вземат успешно матурата по предмета, а след това и диплом за средно образование. Тези, които желаят да продължат във вуз, ще могат да подадат документите си, тъй като почти навсякъде има вакантни места по доста специалности. По справка на Регионалния инспекторат по образованието 32 са недопуснатите, тъй като имат невзети изпити. Единственото училище на територията на Пловдив, на което ще се проведе матурата по български език, е Професионалната гимназия по хранителна техника и технологии.

Камери ще следят за преписвачи и изтичане на информация. По разпоредба на МОН тече проверка на изправността на устройствата за видеонаблюдение. Директорите трябва да определят поне двама души, които да наблюдават мониторите по време на целия изпит.

На втора задължителна матура на 28 август ще се явят 552 души. За пореден път най-много са желаещите по география – 261, и по биология – 207. Записаните за английски език са 38, 31 са поискали да се явят на философия. Само заради един кандидат ще се формират комисии по физика и испански. 7 са желаещите за математика, с един по-малко ще пишат по история. За втория зрелостен изпит учениците са разпределени в професионалните гимназии по механотехника и строителство и архитектура. Условията на провеждане на изпитите са същите, както на редовната дата през май, напомнят от РИО.