3946 зрелостници от Пловдивска област се явяват днес на държавния зрелостен изпит по български език и литература. 182-ма не бяха допуснати, тъй като имат двойка за годината и не са взели поправителния изпит.

Малко преди 6 часа в МОН беше изтеглена комбинацията за ДЗИ – тема номер 13. Броят на възможните комбинации за генерирането на изпита, заедно с темата, беше 5 859 375.

Всички 60 ученици, разпределени в СУ „Пейо Яворов“ се явиха навреме и до 8 часа бяха заели местата си в изпитните зали, снабдени с видеонаблюдение. Повечето бяха дошли с градския транспорт, но тръгнали малко преди 7, след като училищните директори ги предупредили, че е възможно да има транспортни проблеми. Други пристигнаха със семейни автомобили. А живеещи наблизо до училището – пеша.  Момичета от СУ „Патриарх Евтимий“ вчера запалили свещ и се помолили в никакъв случай да не се пада романът „Ноев ковчег“ на Радичков, а поетична творба. Между две различни теми ще избират зрелостниците в зависимост от това дали ще пишат есе или интерпретативно съчинение. Точните формулировки бъдат обявени след края на изпита.

Валентин от ПГ по строителство, архитектура и геодезия дойде с най-добрия си приятел Кристиян. Той му носел късмет, затова го помолил да бъде с него тази сутрин, за да се справи с теста. 12-класникът завършва „Транспортно строителство“ и се надява да се дипломира успешно, за да започне работа в столична компания.

За разлика от предишни години, произведенията, включени в изпита, са 27, а не 97. Всички те са изучавани.

Общият брой на въпросите остава непроменен – 41. С избираем отговор са само 22 от тях – с осем по-малко от миналата година. 16 са задачите с кратък свободен отговор. Изпитът е в три отделни части, като времето за работа  е 4 астрономически часа.

Максималният брой точки на матурата ще е 100. Изпитът се смята за издържан при минимум 30 т., които носят оценка “Среден (3)”. Досега за това бяха необходими 23 точки.

Срок за излизане на резултатите ще бъде до 8 юни.

Втората задължителна матура ще се проведе на 20 май в петък. За учениците от профилираните гимназии втората матура е по профилиращ учебен предмет по избор. Дипломни проекти ще защитават 8286 зрелостници от професионални гимназии и паралелки, други 12 572 ще се явяват на изпити по професията, включващи писмена и устна част.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.