Официалното представяне ще бъде в средата на ноември, шрифтът вече е достъпен и свободен за ползване

Група ентусиасти, IT специалисти, дизайнери, графолог и любители на кирилицата решават да създадат нов шрифт, който да се базира на почерците на пловдивчани. Доброволци събират над 3800 бланки с почерка на хора с различен стил на писане. Някои от тях са местни, а други – гости на града. Новият шрифт ще бъде официално представен в средата на ноември.

Шрифтът на Пловдив е резултат от проект, който стартира в навечерието на 24 май. Графичните студиа Typedepot и Punkt, в партньорство с фондация “Пловдив 2019” , организираха акция в града за събиране на почерци. Идеята е да се насърчи писането на ръка, дори и във времената на почти пълна дигитализация. Пловдивчани и гостите на града писали на ръка панграмата (изречение, което съдържа всички букви от азбуката) „Ах, чудна българска земьо, полюшвай цъфтящи жита!”, цифрите от 0 до 9, както и изречението „Обичам Пловдив, пиша на ръка!”.

Дизайнерите от двете студия, с помощта на графолог и статистик, отсяли най-характерните тенденции в ръкописните навици на хората. Любопитните резултати и статистики станали вдъхновение за създаването на изцяло новата шрифтoва фамилия Plovdiv Typeface.

Анализите показват, че около 63% от хората са с преобладаващи меки форми на почерка, което говори за топлота и отвореност към света. Интересно е, че наклонът на писане на пловдивчани с времето се изменя. Младите хора пишат много по-изправено, а пък възрастните доста по-наклонено.

В Деня на народните будители – 1-ви ноември, сайтът plovdivtypeface.com вече предоставя възможност за безплатно сваляне на седемте шрифта във фамилията: Plovdiv Script, Plovdiv Display Light, Plovdiv Display Regular, Plovdiv Display Bold, Plovdiv Sans. Всички шрифтове поддържат кирилица и латиница.

За по-забавна и интересна работа са добавени и две специални допълнителни начертания Plovdiv Pictograms и Plovdiv Maina Mode, с които авторите на проекта ще изненадат своите съграждани и приятелите на Пловдив.

От средата на ноември предстои изложба с цялата история на новия шрифт, разказана от неговите създатели.

Повече за проекта на plovdivtypeface.com, както и на социалните канали на @plovdivtypeface в Инстаграм и Фейсбук.