Недопуснатите са 112, сочат данните на Регионалното управление на образованието. Падна се вариант 2

3639 зрелостници от Пловдив и областта се явяват днес на втора задължителна матура по избираем предмет. Недопуснатите са 112, сочат данните на Регионалното управление на образованието. Изпитните центрове са 45.

Изпитнен вариант № 2 беше изтеглен тази сутрин в Министерството на образованието, като той важи за всички 13 учебни предмета.

Най-много ученици са предпочели английски език – 1185, и биология – 999.499 са предпочели матура по философия, а 295 – по география. 259 ще решават задачи по математика. Зрелостниците, избрали история, са 74, 48 са на матура по физика. Само 20 ще се явят на матура по химия, 18 – по руски език. 89 абитуриенти се явяват на изпит по нeмски, 69 – на френски, 44 – на испански и 40 – на италиански. 846 са 12-класниците, избрали изпита за професионална квалификация като втора матура.

Тази година държавните зрелостни изпити се провеждат при строго спазване на противоепидемичните мерки, които бяха разпоредени заради пандемията от Covid-19. Маските са задължителни, на влизане не трябва да се допуска струпване на ученици, така че всички входове на училищата ще бъдат отворени, за да се осигури дистанция от метър и половина между учениците.

В залите са разпределени средно по 10 ученици. На места, където кабинетите са по-малки, зрелостниците ще са по 7 или 8. Изискването е помещенията да се проветряват периодично по време на изпита и навсякъде да има осигурено видеонаблюдение.

На матурите се пише с черен цвят химикалка. На ДЗИ по математика, физика, химия и биология модулите са два и учениците ще разполагат, съответно с по 90 и 150 минути, за да решат въпросите и задачите.

Резултатите трябва да бъдат обявени до 15 юни. Връчването на дипломите следва да бъде организирано до 26 юни.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.