Чуждестранни студенти от 16 държави, сред които Великобритания, Германия, Италия, Ирландия, Гърция, Израел, Норвегия и Сейшели, получиха дипломите си на тържествена церемония в зала С.И.Л.А.

„Всичко, каквото видя или чуя при изпълнението на своята професия или извън нея и което не бива да се разправя, аз ще го пазя в тайна и ще го смятам за нещо свещено“. Това обещание дадоха, изричайки Хипократовата клетва, 358 магистър-лекари на Медицински факултет, след което хвърлиха шапки, за да ознаменуват дипломирането си.

Да уважат церемонията на 73-ия випуск днес в зала С.И.Л.А. дойдоха кметът на Пловдив Костадин Димитров, зам.-областният управител Атанас Ташков, зам.-кметът на район „Централен“ Гергана Златкова, генералният консул на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю, председателят на Български лекарски съюз д-р Иван Маджаров и председателят на Районната колегия д-р Георги Цигаровски, ректори на висши училища, директори на болници, членове на Съвета на настоятелите на МУ-Пловдив.

„Академичното ръководство на Медицински факултет се гордее с вашите постижения. Радвайте се на постигнатото, обичайте и уважавайте вашата бъдеща професия! Чувствайте се специални, че ще бъдете лекари!“, обърна се към дипломантите временно изпълняващият длъжността декан проф. д-р Жанет Грудева-Попова, дм.

Средният успех от следването на випуска е много добър 4.71, а от държавните изпити – много добър 4.93.

146 от магистрите са се обучавали на български език, а 212 – на английски. Горди със своите дипломи от МУ-Пловдив са чуждестранни студенти от 16 държави, сред които Великобритания, Германия, Италия, Ирландия, Гърция, Израел, Норвегия и Сейшели.

„Малко са професиите, които не позволяват грешка. Нашата е такава. Може би защото лекарите твърде често се озовават на границата между живота и смъртта и оценяват колко е важен настоящият момент. Пътят ще е труден, но вървете смело напред! Убеден съм в успешната Ви бъдеща реализация, защото вярвам, че дипломите, които получавате днес, са плод на много труд и сили. До вас бяха едни от най-достойните, всеотдайни и доказали се във времето преподаватели, предали опита и знанията си на хиляди достойни лекари“, обърна се към випуск 2023 ректорът на Медицински университет проф. д-р Ангел Учиков, дмн. И добави, че е съпричастен към гордостта на преподавателите, тъй като самият той също попада в списъка на взискателните професори, които са били безкомпромисни и са изисквали от студентите да бъдат на висота.

С отличен успех над 5.50 от следването и държавните изпити са 38 дипломанти, на които бяха връчени грамоти, плакети и стетоскоп. За първенец на випуска бе обявен д-р Константин Баталов. Той е тазгодишният носител на наградата за пълно отличие „Златен Хипократ“ и поднесе приветствие от името на завършващите.

„Днес е денят, който чакахме цели шест години, за да оставим следването зад гърба си и да се впуснем в живота, готови да извървим трудния път на лекаря. Той не свършва с множеството перипетии на дългото следване, но днес е спирка за гордост от постигнатото и аз сърдечно ви поздравявам“, обърна се д-р Константин Баталов към колегите си и ги призова да останат да се реализират в България, какъвто е и неговият избор. Той благодари на преподавателите за неуморните усилия, търпението и разбирането.

Шестима от чуждестранните дипломанти, обучаващи се на английски, завършват с отличен успех от следването и държавните изпити. Сред тях с най-висок успех е Зейн Ул Абдийн Амин, който произнесе слово от името на чуждестранните студенти. „В този момент бих искал да изразя най-дълбоката си благодарност. Първо на Бог – за Неговото божествено напътствие и благословии, които ни доведоха всички тук днес. На нашите родители и семейства за непоколебимата им подкрепа и любов, които бяха опората ни. На нашите учители, за техните безценни знания, които ни оформиха в личностите, които сме днес. И накрая – на нашите приятели, за тяхното спътничество, което направи това пътуване още по-запомнящо се. Слушайте пациентите си с отворени ум и сърце. Изкачихте планината и сега може да се наслаждавате на гледката“, обърна се към присъстващите на церемонията Зейн Ул Абдийн Амин.

За шеста поредна година Сдружение „Ген. Стоян Тонев и полк. Митър Тонев“ предостави еднократно две стипендии по 3000 лева на шестокурсници от специалност „Медицина“ с успех над 5,50 и активна извънучебна дейност. Тазгодишните носители са Томислава Сарийска и Георги Георгиев.

„Скъпи дипломанти, през шестте години на вашето обучение вие пораснахте. Убеден съм, че ние, вашите преподаватели, ви направихме не само по-знаещи, но и по-мъдри. А мъдростта е начин на присъствие в живота и света. Мъдростта е отношение към живота и смъртта, към хуманността, към общочовешките ценности. Ако сме успели да създадем правилното отношение, то ние сме изпълнили мисията си, защото вашата Alma Mater е не само място за наливане на знания, не е само училище, а е дух и традиция в търсенето на знанието и познанието, най-доброто място за творчество и съзидателност. И никога не я забравяйте и се гордейте с нея!“, обърна се към мигистър-лекарите промоторът на випуска проф. д-р Николай Бояджиев, дм и ги призова да обичат своята професия, напомняйки, че дори в модерната медицина, тази на роботизираната хирургия, на генното инженерство и изкуствения интелект, не може без морал, свързан с отговорността пред човека и обществото.

Честта да прочетат Хипократовата клетва на български и английски се пада на д-р Лилия Ценкова и д-р Аристидис Велисаридис, които завършват втори по успех.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.