За полагане на изпит за повишаване на оценка от матура ще се плаща такса в размер на 35 лева. Това е записано в проект на Министерски съвет, публикуван за обществено обсъждане, за промени в Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование.

В началото на март бяха направени поправки в Закона за предучилищното и училищното образование, които позволяват повторно явяване на една от двете матури. Целта на промените е да се даде възможност за повишаване на оценката от един от изпитите, която да послужи за по-успешното кандидатстване в университет. Младежите имат право да се явят втори път на матура по учебен предмет, по който вече са положили успешно държавен изпит.

Завършилите средно образование през учебната 2022/2023 г. също ще могат отново да положат изпит на предстоящите матури през май. Резултатът от този изпит няма да замени оценката им от дипломата за завършено средно образование, а ще бъде вписана в отделно удостоверение, което могат да предоставят при кандидатстване във висше училище.

Допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика ще са от 22 до 29 май. Графикът по предмети от общообразователна и профилирана подготовка е публикуван на сайта на Министерството на образованието и науката.

На 22 май от 8:30 часа ще са държавните зрелостни изпити по математика и география и икономика от общообразователната подготовка. В същия ден от 14 часа ще се проведат матурите по желание от профилирана подготовка по физика и астрономия, география и икономика, изобразително изкуство, история и цивилизации, руски език и предприемачество.

В последния ден (29 май) от предстоящата изпитна сесия са държавните зрелостни изпити по информационни технологии – общообразователна и профилирана подготовка.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.