Нона Митева от 9 клас на НХГ „Цанко Лавренов“ и Ана-Мария Чалъкова от 10 клас на Националната търговска гимназия спечелиха първите места в двете възрастови категории в конкурса за есе и поезия „Градът, който избра за свое мото „Заедно“. Той се организира от кметството на район „Централен“ за първи път и по повод годишнина от откриването на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“. Участниците получиха грамоти и ваучери за книги.

„Благодарение на всички участници днес показваме, че пазим духа на културната столица, но и през поколенията съхраняваме цялата емоция, станала неизменна част от хилядолетния град“. С тези думи кметът Георги Стаменов приветства присъстващите и връчи наградите на двете победителки.

В рамките на два месеца тричленно жури в състав поетът и преводач Елена Диварова, дългогодишният учител по литература Нели Нончева и журналистът Стоян Терзиев оценява 30-те есета и 4-те стихотворения. На второ и трето място бяха отличени Митко Кочев от ОУ „Васил Левски“, село Караджово, Васил Георгиев от ПГМТ „Проф. Цветан Лазаров“, Ния Йончева от Националната търговска гимназия, Сияна Георгиева от ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ и Стефан Христов от ПГ по електротехника и електроника. Те бяха наградени от зам.-кмета на района Фиданка Кацарева и директора на Общински институт „Старинен Пловдив“ Елена Кантарева.

За таланта на учениците по време на церемонията говори преводачът Елена Диварова, която подчерта, че те са осмислили в дълбочина понятието на думата общност, тя е навлязла трайно в техния речник и се надява да се превърне и в житейски принцип.

Специални награди връчиха и директорът на фондация „Пловдив 2019“ Кирил Велчев, началникът на РУО Иванка Киркова и читалище „Възраждане -1983“.