Компютрите и мултимедията осигурили от “Пелса” Ню Йорк по проект на Училищния библиотечен съвет

dscf0228

Бивши и настоящи ученици успяха да случат предколедно новата читалня на ЕГ “Пловдив”. Училищният библиотечен съвет решил да обособи място, където учениците да могат да правят проекти, да четат книги от фонда на библиотеката и да подготвят поръчани им задания за различните часове. По идеята се работи точно една година. 3300 лева е дарението от пловдивския клуб на бившите възпитаници на Английската, а от “Пелса” Ню Йорк осигурили компютрите и мултимедията. Училищното ръководство също подкрепило идеята и подпомогнало закупуването на техника и осигуряването на интернет.

Читалнята разполага с 12 места. Близо 700 са учениците с читателски карти, записани са дори студенти от Пловдивския университет, заради богатия книжен фонд на английски и немски език.

Идеята е в библиотеката да заработи литературен клуб, който да прави срещи с популярни поети и писатели, да организира ателиета за творческо писане, като най-добрите творби ще намират място на страниците на училищния вестник.

Разполагаме с английска и немска литература, философски, икономически и математически издания, но се нуждаем от съвременна художествена литература. Преди среща с даден автор, учениците идват и търсят негови книги, които да прочетат, за да си подготвят въпроси, обясни библиотекарят на гимназията Донка Боева. Тя е създала форма за електронна статистика, която проследява четенето на учениците от 8 до 12 клас.