Само една закрита паралелка в асеновградската “Димитър Солунски”. Срокът за попълване на незаетите бройки е 5 септември, уточниха от РИО

DSCF8314

Свободни места за 33 профила обявиха на трето класиране гимназиите с прием след 7 клас. Регионалният инспекторат закрива само една паралелка – тази в асеновградското училище “Димитър Солунски”, но всички ученици са своевременно уведомени и пренасочени, увери председателят на комисията за прием Рангел Райчев.

По две свободни места има все още за Хуманитарната гимназия с английски и за Френската с английски и френски. Най-много са вакантните бройки в Професионалната гимназия по дървообработване. За паралелката “Тапицерство и декораторство” се търсят 25 ученика, но въпреки това от РИО решили да не я закриват, тъй като тя е първата у нас по дуалната система с редовен прием. Директорът Константин Костадинов започва агитация сред родителите да изберат професията, тъй като има гарантиран платен стаж и работа за децата им, след като завършат. В гимназията по битова техника се търсят 8 желаещи за асансьорна техника, за компютърни мрежи и елинсталация. В Строителния има единични незапълнени места за транспортно и за парково строителство, както и за геодезия. Същата е ситуацията в гимназията по механотехника, където се търсят кандидати за мехатроника. Шестима не достигат за “Конструиране на облеклото” в “Ана Май”.

Повече са вакантните бройки за СОУ-та. В “П. Хилендарски” петима не достигат за паралелката с природоматематически профил, в “П. Евтимий” има по едно място за паралелките с хуманитарен профил. Най-много са незаетите места за “Информационни технологии” в “С. Велики”, “Кирил и Методий” и “П. Яворов”. В “С. Врачански” се търсят 12 желаещи за  “Предприемачество и бизнес”.