Малките таланти, преминали обучение в Занаятчийското училище на „Старинен Пловдив“, излагат творите си в Дома на културата

След големия успех на детския панаир на занаятите, в Есенния също ще има работилници за най-малките.

320 пловдивски деца се включват в благотворителна изложба за детското отделение на УМБАЛ „Св. Георги“. На 2 юни от 18 часа във фоайето на Дома на културата ще бъдат представени изделията и творбите на преминали обучение в Занаятчийското училище в „Старинен Пловдив”, реализирано от Регионална занаятчийска камара по проект на Община Пловдив, финансиран от Министерство на културата. Проектът имаше за цел да съхрани и насърчи интензивното развитие на занаятите като част от културното наследство на града, да трансформира нагласата на младите хора чрез представяне на детско творчество и подпомагането на майсторите за преодоляване на негативните  последствия от ковид пандемията.

Творбите в изложбата са резултат от креативността на малките майстори, работили под ръководството на 20 занаятчии. Събраните средства от продажбата ще бъдат дарени в подкрепа на кампанията “Най-доброто за нашите деца и онкоболни”, чиято цел е изграждането на нов педиатричен и онкохематологичен комплекс на територията на База 2 на УМБАЛ “Свети Георги”.

На откриването на изложбата ще бъдат връчени и сертификати за преминатото обучение на децата, творили в Занаятчийското училище.

Ето и майсторите, които обучаваха малките таланти от Пловдив:

Елена Драмова- художествени тъкани /хоризонтален стан/, Стоян Стоянов – изработване на накити от мъниста, Жулиета  Георгиева- изработване на сувенири от царевична шума, Христо Войводов- изработване на изделия от кожа, Славка Балджиева-художествени тъкани /вертикален стан/, Галина Тодорова- изработване на художествена керамика /писани яйца/, Жана Иванова-Димитрова – художествени тъкани /плъсти/, Даниела Горалова –                 изработване на художествена керамика/грънчарство/, Пенка Ставрева.-  кукли, Варта Торосян – пекарство, Васка Велкова – рисуване върху стъкло, Костадин Деведжиев – дърворезба, Румен Цветков – худ. обработка на дърво и дърворезба /варак/, Димитър Мирчев – ремонт старинно оръжие, Тони Пранджева – художествена керамика  /моделиране, мозайки/, Елена Георгиева- иконопис, Иван Тонев – гайтанджийство, София Христозова-Йорданова- художествена керамика/ангоба, сграфито/, Веселина Божилова – художествено плетиво и Любен Баков – фотография.