Фундаментализмът, криворазбраната вяра в съвремнното общество и Законът за вероизповеданията в програмата на конференцията „Православие – традиции и съвременност“ в ПУ

Актуални проблеми на Закона за вероизповеданията, криворазбраната вяра в съвременното българско общество и фундаментализмът като тъмната страна на религията. Това са част от темите, залегнали в програмата на докторантската и студентска конференция, която ще се проведе на 19 и 20 април в Пловдивския университет. Темата на шестото издание на организирания от катедрата по теология форум е „Православие – традиции и съвременност“.

В конференцията ще вземат участие 32 студенти и докторанти от ПУ „Паисий Хилендарски“, СУ „Св. Климент Охридски“, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, БАН, ТУ и „Липецкий государственный технический университет“ в Русия, които  ще представят своите проучвания в областите: библейска археология, библеистика, патрология, християнската етика, християнската апологетика, история на Българската православна църква, догматическо богословие, литургика, църковно право, история на религиите и християнско изкуство.

Докторантът Виктория Трайкова ще представи проучване как медиите формират реалността, давайки пример за ново езичество в ефир. Колегата й от СУ разглежда езотеризма като псевдодуховност, а Елена Пайотова ще анализира ученически интерпретации по темата „Колелото на живота“. Докторантът от Техническия университет Хачик Язъджиян прави обстоен преглед на иконите в пловдивския храм „Сурп Кеворк“.