2800 са учителите в общинските училища

3171 първокласници ще прекрачат школския праг в пловдивските училища на 17 септември. За първи път в града под тепетата ще се обучават първолаци по метода на Монтесори в СУ „Св.св. Кирил и Методий“.

Всички 52 общински училища в Пловдив ще отворят врати за 33 000 ученици от I до XII клас. Какво е да си в училище ще научат и 700 деца, чийто родители са избрали да ги изпратят в подготвителните групи извън детските градини.

По последни данни през предстоящата учебна година около 12 000 ученици ще са на целодневна организация на обучение. Все още обаче един от основните проблеми остава двусменният режим. В доста училища учениците ще карат първа или втора смяна, поради липса на достатъчно класни стаи. Хуманитарната гимназия  и ОУ „Княз Александър I“, както Математическата и ОУ „Драган Манчов“ продължават да делят една сграда. МОН удължи срока за преминаване на едносменен режим, тъй като в големите градове се оказа невъзможно това да се случи до 2021 година. Изискването е общините да изготвят план с конкретни срокове и проблемът да бъде решен в идните осем години.

Броят на учителите в общинските училища е 2800.