Първият ДЗИ ще се проведе в 16 сгради, 18 училища са ангажирани с провеждането на втория, обявиха от Регионалното управление на образованието

312 кандидати от Пловдив и областта са подали заявления за поправителната сесия на матурата по български език, показва справка на Регионалното управление на образованието. 352 са желаещите за втори задължителен зрелостен изпит, сред които има не само 12-класници, но и завършили предходни години. Недопуснатите са само петима.

Най-много са поискали да се явят на изпит по биология – 116, 78 са посочили философски цикъл. Да се явят на матура по география са пожелали 67 души, а други 29 залагат на английския език. Само за 10 са избрали да полагат ДЗИ по история, трима са кандидатите за математика. Само за по един човек ще се организират изпити по физика, немски и италиански. Един единствен ученик се е записал за трета матура по желание, тя ще е по испански и ще се проведе в СУ „Паисий Хилендарски“.

Първият ДЗИ на 26 август ще се проведе в 16 сгради, а на следващия ден 18 учебни заведения са ангажирани с организацията и провеждането на втория ДЗИ.

Зрелостниците, посочили изпита за професионална квалификация като втори ДЗИ, са 46. От догодина 12-класниците в професионалните гимназии задължително ще се явяват на втора матура по професията, която изучават.

„Подали сме списъци с имената на кандидатите на РЗИ, за да проверят дали някой от тях не е карантиниран. Ако има такива случаи, ще осигурим условия за явяване в отделни кабинети, като ще уведомим полицията за нарушаване на карантината. Видеонаблюдение ще има и в Регионалното управление, както на редовната сесия“, уточни началникът на РУО Антоанета Пакова.

Началото е 8 часа. Правилата за провеждане и противоепидемичните мерки са като на редовната сесия – учениците се явяват с маски или шлемове, на входа се мери температурата и се дезинфекцират ръцете. Метър и половина е разстоянието между масите в изпитните зали, в които трябва да има и видеонаблюдение.

Зрелостниците трябва да пишат с черна химикалка, а за матурата по математика да си носят линия, пергел, триъгълник, молив, гума.

Изпитните работи ще бъдат оценени до 8 септември, а до 14 септември успешно положилите матури ще получат дипломи за завършено средно образование.